Gaziantep'teki tarihi Roma yolu göz göre yok oluyor!

Gaziantep'teki tarihi Roma yolu göz göre yok oluyor!

Gastronomi, tarih, müze ve turizm kenti Gaziantep’te İslahiye Zincirli arasında bulunan Roma döneminden kalma Halep yolu, yer yer asfaltlanarak, yer yer tarlaya katılarak, yer yer sanayi artıkları ile 'tarihe gömülüyor'!

Gaziantep’in önemli arkeolojik miras alanlarından İslahiye - Zincirli arasında, tarihi Halep yolu olarak bilinen ve Roma Döneminden kalan yolların, asfalt dökülerek, tarla yapılarak, sanayi artıkları ile yok edildiği dile getirildi.

Araştırmacı - Yazar Hasan Yelken, tarih ve turizm kenti Gaziantep’te Roma dönemine ait bir çok eserlerin ve yolların tahrip edildiğini belirterek ”İslahiye Zincirli arasında buluna tarihi Halep yolu olarak bilinen Roma Döneminden kalan yol asfalt dökülerek, tarla yapılarak, sanayi artıkları ile yok edilmektedir" dedi.

Hasan Yelken, "Yaklaşık 10 km uzunluğundaki, sağlam kalan yolun üstü, çeşitli büyüklükte düzgün bazalt taşlardan döşenmiştir. Büyük İskender döneminde Kurulmuş Nikopolis-İslahiye ( Zafer Kenti) ve Zincirli ( Sam- Al ) arasında sağlam kalan yol Asur Ticaret Kolonileri döneminde kullanıldığı bilinen Kervan yolu ile Nurdağı bölgesinden birleşmiş olmalıdır" açıklamasında bulundu..

İslahiye turizmine kazandırılması gereken bu tarihi yol bölgenin turist sayısını artıracaktır. İslahiye’nin turizmini artıracak Halep yolu Koruma alanı ilan edilip, etrafı ağaçlandırılarak yürüyüşe açılmalıdır.” 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar