First Folio'nun kopyası İskoçya'da bulundu

First Folio'nun kopyası İskoçya'da bulundu

Shakespeare'in oyunlarının toplu basımı olan "First Folio", kitap koleksiyoncuları tarafından en çok aranan eserler arasında yer alıyor

İngiliz dilinin en önemli yazarlarından biri kabul edilen William Shakespeare'in oyunlarının 1623'te "First Folio" adıyla yayımlanan toplu basımının bir kopyası İskoçya'da bulundu. 

Oxford Üniversitesi Shakespeare Çalışmaları Bölümü'nden Prof. Dr. Emma Smith, Bute Adası'ndaki "Mount Stuart" malikanesinin kütüphanesinde bulunan üç ciltlik eserin orijinal olduğunu açıkladı.   

Smith, "Var olduğunu bile bilmediğimiz bir First Folio bulmak, bizi çok şaşırttı" dedi.   

Shakespeare'ın 400. ölüm yıl dönümünde ortaya çıkarılan keçi derisi ciltli kitap, görkemli malikanede ilk kez meraklıların ziyaretine açılacak. 

Mount Stuart Vakfı Tarihi Koleksiyonlar Müdürü Alice Martin, 18. yüzyılda yaşamış bir edebiyatçıya ait olduğu sanılan eserin 1896'da malikaneye getirildiğini söyledi. Eseri, 1900'da ölen III. Bute Markiz'in satın aldığı sanılıyor. 

Eserin orijinal olup olmadığını belirlemek için yazım ve baskı hataları gibi birçok teknik ayrıntı kontrol edildi.

Yaklaşık 750 adet basıldığı sanılan First Folio'nun sadece 230 kopyasının günümüze ulaştığı tahmin ediliyor. First Folio'nun bir başka kopyası, 2014'te Fransa'daki bir Cizvit kütüphanesinde ortaya çıkarılmıştı. 

First Folio, kitap koleksiyoncuları tarafından en çok aranan eserolarak biliniyor. Oxford Üniversitesine ait bir kopya, 2003'te yaklaşık 5 milyon dolara satılmıştı. Bir başka kopya ise 2006'da 4 milyon dolara alıcı bulmuştu.  

Shakespeare'in ölümünden 7 yıl sonra yayımlanan First Folio, yazarın 38 oyununu bir araya getirmişti. Yazarın oyunlarından 18'i ilk kez First Folio'da basılmıştı. Bu oyunlar arasında "Macbeth", "Onikinci Gece", "Julius Caesar", "Size Nasıl Geliyorsa" ve "Fırtına" da bulunuyor. 

Shakespeare'ın Martin Droeshout tarafından yapılan ünlü portresi de ilk kez First Folio'da basılmıştı. 

Mount Stuart malikanesi, aralarında çok sayıda kitap ve sanat eserinin de bulunduğu büyük bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. 

1616'da 52 yaşında hayata veda eden Shakespeare, İngiliz dilinin en büyük ve dünyanın en önemli drama yazarlarından biri kabul ediliyor. İngiltere'nin ulusal şairi olarak da tanınan Shakespeare, 38 oyunun yanı sıra 154 soneye imza atmıştı. Shakespeare, ortağı  olduğu "Lord Chamberlain's Men" (King's Men olarak da bilinir) tiyatrosunda eserlerini sahneye koymuştu.

Shakespeare'ın eserleri, çok sayıda dile çevrildi ve diğer tüm tiyatro eserlerinden daha fazla sahnelendi. 


Benzer Haberler & Reklamlar