Fatih heykeli ve şahi topları sergisi

Fatih heykeli ve şahi topları sergisi

Edirne’de döktürülen, İstanbul’un fethinde önemli rol oynayan şahi toplarının replikası ile Fatih Sultan Mehmet'in heykeli Selimiye Camisi önünde sergilenmeye başlandı.

Edirneli Fatih Sultan Mehmet’in 585. doğum yılı kapsamında Selimiye Cami önündeki alana Edirne Valiliği tarafından yaptırılan şahi toplarının replikası ve Fatih Sultan Mehmet Heykeli yerleştirildi.

Edirne Valisi Günay Özdemir, İstanbul'un fethini simgeleyen alanın açılışı için düzenlenen törende Edirne’de kurulan medeniyetin İstanbul’un fethini hazırladığını söyledi.

Edirne’nin büyük medeniyetler ev sahipliği yapmış bir kent olduğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Roma'dan, Bizans’tan Osmanlıya kadar sayısız medeniyetin kurulduğu ve bu medeniyetlerle dünyaya örnek olmuş bir kent. Edirne’de çok kültürlülüğün, farklı inanç ve düşüncedeki insanların beraber ve birlikte yaşama biçimi oluşturduğu ve herkesinde kendi inanç ve değerlerini yaşadığı bir sistem kurulmuş. Bu medeniyet anlayışıyla Edirne, İstanbul’u fetheden medeniyetin kurulduğu şehir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethederek bir çağı kapatıp bir çağı açtı. Bu aslında bir sonuçtur. Bir çağı açıp kapatan medeniyettir. Bu Edirne’de kurulan ve burada gelişen, dünyanın değişik kültürlerinden etkilenerek oluşan medeniyettir. Onun için zaten Dünya’da, Avrupa’da, Balkanlar’da gerçek ve ciddi bir huzuru sağlamış."

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Fatih Sultan Mehmet’i saygı ve rahmetle andıklarını ifade etti.

"Edirneli Fatih'i" daha iyi tanıtmak ve anlatmak istediklerini dile getiren Gürkan, "Valimizle birlikte yaklaşık 6 ay önce 'Edirneli Fatih Sultan Mehmet’in Edirne’de ve Türkiye'de nasıl tanıtırız' diye konuştuk. Valimiz 'İstanbul'u fetheden kenti Edirne olduğunu belirterek bu fetihte kullanılan şahi toplarını yapalım' dedi. Kendisinin gösterdiği gayret ve çabalarla bu topları hayata geçirdi. Biz de 1,5 yıl önce yerinden kaldırmış olduğumuz Fatih heykeliyle bu kompozisyonu tamamlamak istedik." diye konuştu.

Gürkan, Selimiye Meydan düzenlemesi sonrası heykel ve top maketlerinin kalıcı alanlarına taşınacağını söyledi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesinin kesilmesiyle Fatih heykeli ve şahi topları sergilenmeye başladı.

Açılışa, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Emniyet Müdürü Armağan Erdoğan, Edirne Jandarma İl Komutanı Albay Kamuran Ersan, Kültür ve Turizm Edirne Müdürü Ahmet Hacıoğlu Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve davetliler katıldı.

 

Törende Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafında vatandaşlara pilav ve ayran ikramı yapıldı.

Şahi topu

Tarihi kaynaklara göre, Fatih Sultan Mehmet’in çizimlerini yaptığı Macar Urban ustanın döktüğü 5,5 metrelik 18 ton ağırlığındaki şahi topları İstanbul’un fetih hazırlıkları kapsamında Edirne’den 1452 yılında 150’ye yakın öküzün çektiği 30 arabayla yola çıktı.

Toplar 2 ay sonra İstanbul önlerine getirilebildi. Menzili bin 200 metre olan toplar Bizans surlarına verdiği zararla fetihte etkili oldu.


Benzer Haberler & Reklamlar