
Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet tablosu İstanbul'da
İBB'nin satın aldığı 540 yıllık Fatih Sultan Mehmet portresi içeren Fatih’in tablosu İstanbul’a Londra’dan İstanbul’a geldi.
İBB'nin satın aldığı 540 yıllık Fatih Sultan Mehmet portresi içeren Fatih’in tablosu İstanbul’a Londra’dan İstanbul’a geldi.
Şehzadelik yıllarında II. Mehmet'in eğitim aldığı Edirne'deki Saatli Medrese'de Fatih Sultan Mehmet Müzesi kurulması için 19 bilim insanından oluşan bilim kurulu oluşturuldu.
Osmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygı gören ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının dördüncü yılında anılıyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonuna 2016 yılında başlanan Enez Fatih Camisi'ndeki çalışmaların bu yıl sonuna doğru tamamlanması planlanıyor.
Fatih Sultan Mehmet'in otağını kurduğu Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki tarihi Hünkar Çayırı'na panoramik müze kurulacak.
İstanbul'un Fethi'nden önce Ezanı Muhammedi'nin İstanbul semalarında yankılandığı ilk mescit olarak bilinen Arap Mescidi'nin tarihini anlatan Sanat Tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu, caminin tarihinin tartışmalı olduğuna dikkat…
Fatih'in son seferinde Diliskelesi'nden gemilerle İtalya'ya gitmeyi Roma'yı ve Vatikan'ı fethetmeyi planladığını savunan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Papalığın da yenildiği peşinen kabullendiğini ima ederek, Roma boşaltılacaktı neredeyse, papalığın…
Edirne'de, Fatih Sultan Mehmet'in süt annesi (dayesi) Hundi Hatun tarafından yaptırılan Tayahatun (Dayehatun) Mescidi ihya edilecek.
Trabzonlu Papaz Gennadios'a ait 13. yüzyıla tarihlenen Homeros'un 260 sayfalık İlyada Destanı, Topkapı Sarayı'ndaki Fatih Sultan Mehmet'in kütüphanesinde muhafaza ediliyor.
Ayasofya Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz, "Sultan Mehmet, İstanbul'u fethettikten sonra Ayasofya'nın harap haline üzülerek, Ayasofya-i Kebir Camii diye bir vakıf kurdu. Bu vakıf, Osmanlı döneminin en büyük vakıflarından biri oldu. Bu vakıf ile…
Prof. Dr. Feridun Emecen: Fatih Sultan Mehmet, diğer Osmanlı sultanları arasında çok farklı bir yere sahip. İmparatorluk kurucusu gibi telakki edebiliriz. Devletin kurucusu Osman Bey, imparatorluğun kurucusu Fatih Sultan Mehmet'tir."
İstanbul'un fethinden önce divanhane olarak kullandığı Rumeli Hisarı'nın 3 büyük kulesinden Saruca Paşa Kulesi'nin, kubbe içine matematiksel nizamla yerleştirilen küçük ve büyük ağızlı testilerle sağlanan akustik ses düzeni, ziyaretçileri hâlâ…
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Chicago Kültür Merkezi'ndeki tarihi Preston Bradley salonunda düzenlenen “Osmanlı ve İstanbul’un Fethi” konulu konferansta konuştu. Konferans sonunda Ortaylı için sürpriz doğum günü pastası kesildi.…
Topkapı Sarayında Fatih döneminde yapılan Hünkar Hamamı'nın zemini altında boşluk tespit edildi. İçine girip bakıldığında alanın hamamın külhanı olduğunu anlaşıldı.