Fas'taki  Volubilis antik kentinde roma devri gözetleme kulesi bulundu

Fas'taki Volubilis antik kentinde roma devri gözetleme kulesi bulundu

Kule, Polonyalı ve Faslı arkeologlardan oluşan ekip tarafından ülkenin kuzeyindeki Volubilis antik kenti yakınlarındaki El Mellali bölgesinde keşfedildi. Bu keşfe kadar, bu tür kulelerin bölgede varlığı bilinmiyordu

Roma askeri gözetleme kulesinin yaklaşık 80 santimetre yüksekliğindeki temelleri ve iç merdiveninin bir bölümü ile yapının etrafındaki parke taşı döşemeler de bozulmamış şekilde bulundu.

Arkeoloji ekibi ayrıca pilia (Roma mızrak başı) parçaları, caligae’den çiviler (askeri çivili sandaletler) ve Roma askeri kemer bağlantı parçaları buldu.

Roma gözlem kuleleri daha önce İskoçya, Almanya ve Romanya’da keşfedilmişti, ancak Fas’ta ilk kez bu tür bir yapı keşfedildi.

Fas, MS beşinci yüzyıldan itibaren Roma İmparatorluğu’nun bir parçasıydı, ancak coğrafi izolasyonu nedeniyle bu bölge hakkında çok az şey biliniyor ve arkeologlar onu bir niş olarak görüyorlar.

“Uydu görüntülerine dayanarak, ortak bir özelliğe sahip birkaç site seçtik: Yazılı bir dikdörtgen veya kareye sahip oval bir plan. Bu özel siteyi seçtik çünkü güneye en uzak konumda bulunuyor. Fransız yayınlarında bu sitenin Roma ordusuyla ilişkili olabileceğini gösteren birkaç kısa açıklama var” diyor Varşova Üniversitesi’nden arkeolog Maciej Czapski.

Araştırmacı ayrıca, Londra ve Rimini’deki kütüphanelerde saatlerce vakit geçirmenin kazı çalışmalarının hazırlanmasına yardımcı olduğunu belirtiyor. Yine de temkinliydi, daha önce yayınlanmış materyalleri okumak ve uydu görüntülerini analiz etmek için harcanan zamanın başarıyı garanti etmediğini belirtti.

“Doğru yerde kazmaya başladığımız için şanslıydık. Başlangıç noktasının sadece 500-600 m’lik bir kayması hiçbir şey bulamamakla sonuçlanırdı. Keşfimiz, Roma kireçleri üzerindeki genel araştırma durumuna önemli bir katkıdır – imparatorluğun eteklerinde inşa edilen, özellikle baskınlara karşı savunmasız olan Roma sınır tahkimatları sistemi, “diyor Czapski.

Polonya-Fasekibinin ana odak noktası, Romalıların edinilen bölgeleri nasıl koruduklarını ve yerel halkla temaslarının ne olduğunu belirlemektir.

Roma askeri gözetleme kulesi henüz kesin olarak tarihlendirilmemiştir. Arkeologlar, Marcus Aurelius’un MS 138’den 161’e kadar hüküm süren selefi Antoninus Pius’un, MS birinci ve üçüncü yüzyıllar arasında bölgede savunma inşa etmiş ve sürdürmüş olabileceğine inanıyorlar. Şu anda, epigrafik kanıtlar, Berberi nüfusu ile Roma yönetimi arasındaki ilişkilerin giderek gerginleştiğine, Marcus Aurelius’un saltanatı sırasında kaynayacak kötü kana işaret ediyor.

Volubilis Antik Kenti

Volubilis, M.Ö. üçüncü yüzyılda Zerhoun dağının eteklerinde Kartacalı sömürgeciler tarafından kuruldu. Kartaca’nın müttefiki olan Berberi krallarının bir hanedanı tarafından yönetilen Mauretania krallığının (bir noktada başkent) bir parçasıydı. Volubilis, M.Ö. 146’da Üçüncü Pön Savaşı’nın sonunda Kartaca’nın düşmesinin ardından diğer Kuzey Afrika kolonileriyle birlikte Roma tarafından ilhak edildi.

Roma yönetimi altında şehir, tahıl ve zeytinyağı gibi tarım ürünlerini ihraç etmenin yanı sıra gladyatör dövüşleri için vahşi hayvanlar sağlayarak gelişti. Bununla birlikte, imparatorluğun sınırlarının eteklerindeydi ve Romalılaşmış şehir etrafındaki Berberi kabileleriyle gerginlikler o kadar hızlı büyüdü ki, Marcus Aurelius (MS 161-180 arası) etrafına büyük bir savunma duvarı inşa etti. MS 280 civarında, Üçüncü Yüzyıl Krizi’nin siyasi ve askeri türbülansının ortasında, Roma yönetimi nihayet sona erdi. Dördüncü yüzyılın sonlarında, bir deprem Volubilis’in kendisinin çökmesine neden oldu.

Kaynak: PAP / Oğuzbüyükyıldırm - arkeonews.com


Benzer Haberler & Reklamlar