Erzurum Arkeoloji Müzesi: Erzurum Müzesi

Erzurum Arkeoloji Müzesi tanıtımı... Erzurum Arkeoloji Müzesi nerede... Erzurum Arkeoloji Müzesi iletişim bilgileri

Erzurum İli, Yakutiye İlçesi, Rabiaana Mahallesinde bulunan Erzurum Arkeoloji Müzesi 2021 yılında  ziyarete açılmıştır.  Toplam büyüklüğü 11.000 m² olan müzenin sergi alanları 4000 m², depo alanı 1000 m² büyüklüğündedir.

Müze teşhir salonlarında Erzurum ve çevre illerden çeşitli şekillerde kazandırılan fosil, mühür, arkeolojik eser, etnoğrafik eser ve çeşitli dönemlere ait sikke olmak üzere yaklaşık 2000 adet eser sergilenmektedir. Müzede çocuk dostu müze programı çerçevesinde oyun ve aktivite alanları ile sinevizyon alanları mevcuttur.

Müze alt kat teşhir salonlarında mamut fosili, yumuşakça fosilleri, volkanik patlamaların ardından lavların soğumasıyla oluşan obsidyenler, Kalkolitik Çağdan Demir Çağına örneklerin sergilendiği Karaz kültürü, Transkafkasya kültürü, Urartu kültürü ve Hellenistik döneme ait eserler sergilenmektedir.

Müze üst kat sergi salonlarında ise Osmanlı Dönemi, Selçuklu Dönemi eserleri ile Milli Mücadele Dönemi, Ermeni komitacılar tarafından yapılan katliamlara ait buluntular, Halk oyunları ve Oltu Taşı işlemeciliği gelişimi ve tarihçesi ile ilgili eserler ve görseller yer almaktadır.

***

Eski Erzurum Müzesi

Erzurum ve çevre illerden çeşitli şekillerde kazandırılan eserlerin sergilendiği müze, ilk defa Yakutiye Medresesi’nde 1944 yılındafaaliyete geçirilmiştir.

1947 yılında Çifte Minareli Medrese’ye taşınan müze, 20 yıl kadar burada işlevini sürdürmüştür. 1964 yılında yeni bir müze binasıyapılmasına karar verilmiştir. Murat Paşa Mahallesinde inşaatı tamamlanan müze1968 yılında ziyarete açılmıştır. 1994 yılında Yakutiye Medresesi Türk-İslam Eserleri ve Etnografya Müzesinin açılmasıyla Arkeoloji Müzesine dönüştürülmüştü.

Erzurum Müzesi, 6000 m2’lik geniş bir bahçe içerisindedir. Tarihi özelliği olmayan müze binası iki katlı olarak tasarlanmış ve yapımında malzeme olarak kesme taş kullanılmıştı.

İki katlı binanın alt katında sergi salonları, büro, tuvaletler, üst katta ise müdür, memur odaları ile kütüphane bölümü ve emanet eserler deposu yer almaktaydı..

Müze Sergi Salonlarında, bölgemizde yaşamış kültürlerin gelişimi, üretimi, yaşam tarzı, sanatı, dini inançları ve gelenekleri gibi birçok konuda ziyaretçilere bilgi sunan eserler sergilenmekteydi,

Erzurum Arkeoloji Müzesi, ziyaretçi ve eser güvenliği açısından yeni müze yapılana kadar ziyarete kapatılmıştı

İletişim bilgileri: Yenişehir Cad. Muratpaşa Mah. No:27 Yakutiye / Erzurum ; Tel: (0442) 233 04 14 ; Faks: (0422) 233 04 15

erzurummuzesi@kultur.gov.tr
 


Benzer Haberler & Reklamlar