Emin Başaranbilek: Mehmet Emin Başaranbilek

Emin Başaranbilek: Mehmet Emin Başaranbilek

M. Emin Başaranbilek kimdir?

M. Emin Başaranbilek, arkeolog, yazar, müzeci (d.1945 Ödemiş, ö.20 Aralık 2922, Birgi)

1945 Yılında Ödemiş’te doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Ödemiş’te tamamladı. İÜEF’nde yükseköğrenime başladı ve Ankara Üniversitesi DTCF Önasya Arkeolojisi Bölümü’nü bitirdi. Konya Müzesi’nde arkeolog, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde arkeolog, müdür yardımcısı / müdür vekili olarak görev yaptı.

Beyşehir Erbaba, Kuşadası Yılancıburun, Bafra İkiztepe, Malatya Köşkerbaba, Malatya İmamoğlu arkeolojik kazılarında üye / Bakanlık Temsilcisi olarak çalıştı. Müzecilik Seminerleri’ne öğretim görevlisi olarak katıldı. 1994 yılında emekli oldu.

Ressam olarak İstanbul, Ankara, İzmir ve Viyana’da sergiler açtı. İstanbul, Ankara, İzmir, Selçuk, Bodrum, Paris, Trebnje, Ljubljana, Nort Hatley, Bratislava, Nurenberg, Québec, Bologna, Roma, Viyana, New York gibi kentlerde karma sergilere katıldı. Katıldığı yarışmalarda Talens Resim Büyük Ödülü (1987), Tekel Resim Ödülü (1987), DYO Resim Büyük Ödülü (1993) kazandı. Slovenya’da Uluslararası Naif Sanatçılar Toplantısı’nda Bronz Plaket (1987,1989) ve TABOR Büyük Altın Nişanı ile onurlandırıldı -otuz yılda verilen 3. Nişan- (1998). Uluslararası Naif Ressamlar Trienali’nde, Slovakya Ulusal Galerisi İnsita Uluslararası Sanat Komisyonu Üyesi olarak yer aldı (1994).

Cephe, Demokrat İzmir, Yeni Asır, Sabah Postası, Ekspres, Cumhuriyet ve Küçük Menderes gazetelerinde; Evrim, Çağıltı, Yelken, Yeditepe gibi edebiyat; Art Decor, Sanatsal Mozaik ve ÇEKÜL Bülteni gibi kültür-sanat; MD/Müze Bülteni, Ege Mimarlık, Anadolu Araştırmaları gibi meslek dergilerinde ve Ünlüler Ansiklopedisi’nde olmak üzere öykü, şiir, kitap eleştirisi, deneme, gezi, kültür, sanat, meslek ve köşe yazıları ile biyografiler yazdı.
“İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden Seçme Eserler Boyama Kitabı (1985)
“Birgi’ye bakmak…” adlı deneme kitabı (2012)
“Lübbey Kışlağı ve Lübbey Camisi” adlı araştırma kitabı (2015) yayımlandı.

ÇEKÜL Vakfı Birgi Koordinatörü olarak 2000 yılından sonra çalışmalarını sürdürdüğü Birgi 'de (Ödemiş) vefat etti


Benzer Haberler & Reklamlar