Emekli müze müdürünü emek verdiği arkeolojik alana biletsiz sokmadılar

Emekli müze müdürünü emek verdiği arkeolojik alana biletsiz sokmadılar

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hayli geniş kapsamlı Müzelere ve Ören Yerlerine Ücretsiz Girebilecekler listesi, başta arkeologlar ve Sanat Tarihçileri tarafından eleştirilirken emekli müze personelinin de buralara ücretsiz giremedikleri ortaya çıktı.

Topkapı Sarayı, Yıldız Sarayı, Ayasofya, Hatay, Edirne ve Efes Müzesi Müdürlüğü görevlerine bulunmuş müzeci Sabahattin Türkoğlu, çalışırken sık sık ziyaret ettiği ve kazılarına emek verdiği Ayasuluk (St – Jean) arkeoloji kazı alanını geçtiğimiz yıllarda ziyaret etmek istediğinde bilet almadan içeri alınmadı. Emekli müze müdürleri hâlâ müze ve ören yerlerine ücretsiz giremiyorlar.

Yapılan uygulamaya şahit olan ünlü editör arkeolog Nezih Başgelen, manzarayı üzücü olarak yorumlayarak şunları söyledi:  "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İlgili yönergesine göre er ve erbaşlar dahil pek çok grup müzelere ücretsiz girebiliyorken arkeologların, sanat tarihçilerin, emekli müzecilerin ve müzelerle ilgili bilim dallarındaki öğretim üyelerinin neden giremediğinin gerekçelerini anlayabilmek çok zor. Müzeler ve ören yerleri buralardaki eserlerle ilgili bölümlerde okuyan öğrencilerin derslerinde gördükleri konuları daha iyi anlamak ve kavramak için mutlaka ziyaret etmeleri gereken yerlerdir. Erasmus'la yurtdışından gelen bütün öğrenciler ücretsiz gezebiliyorken bizim öğrencilerimizden ücret alınması ise haksız bir durumdur. Hele hele emekli müze müdürlerimizin vaktiyle görev yaptığı müze ve ören yerlerine bilet almadan sokulmaması ise trajikomiktir. Uzun yıllar Efes Müzesi müdürü olarak görev yapan müzeciliğimizin saygın isimlerinden Sabahattin Türkoğlu'nun geçtiğimiz yıllarda Selçuk'a geldiğinde görev yaptığı dönemde her gün ilgilendiği St. Jean kazısını ziyaret etmek istediğinde Takip kapısında karşılaştığı yakışıksız muamele ve biletsiz içeri alınmaması bu duruma ibretlik bir örnektir. Bu tatsız durum emekli pek çok arkeolog hocamızın da başına gelmiştir. Yeni Kültür ve Turizm Bakanımızın öğretmenlere sağladığı bu hakkı müzelerimizin teşhirlerindeki pek çok eseri müzelerimize kazandıran arkeologlara, sanat tarihçilerine, emekli müzecilerimize ve bu alanda eğitim gören öğrencilere de sağlayarak bu alanda yıllardır süren mağduriyeti gidermesini dileriz"

Müzelerde 41 Yıl kitabına da imza atmıştı

Aynı zamanda Tarih Boyunca Anadolu'da Takı ve Kuyumculuk Kültürü, Efes'in Öyküsü ve müze rehber kitapçıklarına da imza atan Sabahattin Türkoğlu, müzelerdeki çalışırken görüp yaşadıklarını, Müzelerde 41 Yıl adıyla kitaplaştırmıştı.

Müzeci yazar Sabahattin Türkoğlu'nun Arkeoloji ve Sanat yayınlarından neşredilen Müzelerde 41 Yıladlı eserinin önsözünde şu ifadeler yer alıyor: "Uzun müzecilik yıllarımdan sonra bende şu kanı oluştu: Bir müzenin başarısında üç insan grubunun payı olmalıdır. Bunlardan birincisi birikimli, deneyimli ve bilinçli müzecilerdir. İkincisi, göstermelik gezi amacı taşımayan ve müzedeki eserlerle baş başa kalmaktan zevk alan gerçek ziyaretçilerdir. Bunlar, müzelere sahip oldukları bilgilerle gelirler ve bu bilgileri tamamlayarak dönerler. Üçüncü grupta ise müzeyi sevenler ve müzeye maddi ve manevi destek sağlayan kişi ve kurumlar vardır; sponsorlar da bunların arasından çıkar. Bu tabloya göre birinci grup kurucu, koruyucu ve yüklenici, ikinci grup öğrenici veya eğitilen, üçüncü grup ise kendi hobisi olan bir oluşumu destekleyerek mutlu olan özelliklere sahiptirler. Özel müze kuranların da bu üçüncü grupta yer aldığını unutmamak gerekir. Bu tanıma göre günümüz Türkiye’si için “üçüncü grupta başarılı adımlar atılıyor” diyebiliriz. Okuyucuların Hatay, Edirne, Efes, Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Yıldız Sarayı Müzeleri anılarımı ilgiyle okuyacaklarını umuyorum"

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar