El yazmaları üzerine bir roman: Ex Libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu

İkinci kitabıyla okuyucularının karşısına çıkan Can Orhun, yeni romanı hakkında şu bilgileri verdi:

Ex Libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu

Yayınevi: Oğlak Yayınları

Yazar: Can Orhun

Tür: Roman
Sayfa sayısı: 336
Yayım yılı: 2017

ISBN: 978-975-329-930-5

Kendi hâlinde yaşayan Mücellit Pertev Efendi’nin hayatı Saray'dan aldığı eski bir yazmasının içindeki Ex-libris ve yanında yazılı olan beddua ile değişir. Ex-libris’in üzerindeki not ve bedduanın yazdıkları, Pertev Efendi'nin tüm düzenini altüst eder: "Ey sen; şu anda bu kitabı elinde tutan yabancı, sen; ömrü bu kitabın bir satırından dahi kısa olacak ömürlü, bil ki bu kitap sana ait değil, bu kitap senin değil. Eğer onu ait olduğu yere, sahibine geri götürmezsen…"

Pertev Efendi, bu yazmayı asıl sahibine götürmeye karar verir. Saraydan çıkarttığı yazmanın çalındığı anlaşılınca peşine düşen yeniçerilerden canını kurtarmak için eşini, işini ve sevdiği her şeyi arkasında bırakmak zorunda kalır. Yol arkadaşı Kuru Mustafa Efendi ile birlikte sonunun nereye varacağını bilmeden çıkmayı göze aldığı tutkulu ve heyecanlı yolculuğunda, kaderi onu önce Patmos Adası’na, sonra da Kudüs’e sürükler.

Osmanlı ve Hristiyan dünyasına ait el yazmalarını araştırdı

İkinci kitabıyla okuyucularının karşısına çıkan Can Orhun, yeni romanı hakkında şu bilgileri verdi: “Ekslibris’i kurgularken uzun bir araştırma yaptım. Döneme ait günlük hayat hakkında yaptığım okumaların yanında el yazmalarını barındıran kütüphaneleri ve el yazmalarını inceledim. Hem Osmanlı el yazması kitapları hem de Hristiyan dünyasına ait el yazmalarını araştırmak oldukça uzun sürdü. Kitapların tarihsel özellikleri, yapılışları, kullanılan kâğıtlara ait malzemeler, üzerindeki yazılar ve bezemeler gibi birçok konuyu olabildiğince ayrıntılı bir şekilde araştırdım. Kahramanımız Pertev Efendi de bir mücellit olduğu için ciltleme tekniklerine ve o zamanın terminolojisine de olabildiğince sadık kalmaya çalıştım.”

Çıkış noktası, New Yok Times arşivi ve Corvina Kütüphanesi

Yazmayı bitirdikten sonra kendimi seyahatten döner dönmez çantasını yeninden hazırlamaya başlayan bir yolcu gibi hissediyorum diyen Can Orhun, romanın kurgusuna ilişkin “New Yok Times gazetesinin arşivlerinde karşılaştığım bir metin, Macaristan’daki Corvina Kütüphanesi ve Sultan Abdülhamid’e ait 19. yüzyıla ait bir haber yazısı kurguyu oluşturmak için yol gösterdi. Bunları bulabilmek için yabancı kütüphanelerin el yazmalarını barındıran sayısal arşivlerinde bir hayli zaman geçirmem gerekti. O dönemde bir Osmanlı toprağı olan Patmos adası, Kudüs veya Rodos gibi yerlerdeki günlük yaşamı, seyahat şekillerini, kütüphanelerini, manastırlarını, elimden geldiğince döneme ait seyyahların güncelerini okuyarak bir sahne oluşturmaya çalıştım.” dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar