Eceabat'taki Atatürk evi restorasyonu sona yaklaşıyor

Eceabat'taki Atatürk evi restorasyonu sona yaklaşıyor

Atatürk'ün, Çanakkale Kara Savaşları sırasında 19. Tümen Komutanı olarak geldiği Eceabat ilçesinin Bigalı köyünde, karargah olarak kullandığı evdeki restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alan başkanlığı olarak bölgedeki onarım, yenileme ve restorasyon işlerine devam ettiklerini söyledi.

Bunlardan en önemlisinin Bigalı köyündeki Atatürk Evi olduğunu ifade eden Kaşdemir, müze evde 1 Şubat 2017'de başlatılan restorasyon çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Bigalı köyündeki tarihi açıdan çok önemli bir görevi üstlenen Atatürk Evi'nde özenli bir çalışmanın ardından sona yaklaştıklarını dile getiren Kaşdemir, şöyle konuştu:

"Çanakkale Savaşları sırasında Atatürk'ün 19. Tümen Komutanı olarak savaş planlarını hazırladığı, düşündüğü ve belirli bir dönemini geçirdiği müze evi inşallah kısa bir zaman içerisinde ziyaretçilerimize açacağız. Çok az bir kısmı kaldı. Atatürk Evi'nde, aynı zamanda Atatürk'ün o dönemde kullandığı bazı eşyaları da sergileme imkanı bulacağız. Müze ev bölgeye gelen turistlerin, geçmiş dönemlerde en çok ziyaret ettikleri yerlerden biriydi. Yeni yüzüyle daha fazla ziyaretçinin olacağı kanaatindeyiz. Özellikle Atatürk'ün savaş sonrasında kullandığı şahsi eşyalarını da sergilemeyi düşünüyoruz. Ziyaretçilerimiz gördüklerinde büyük bir sürprizle karşılaşacaklar. Yakın bir zamanda açılışa hazır hale gelecek müze ev. Artık son noktaya ulaştık."

Kaşdemir, en büyük hedeflerinin Gelibolu Tarihi Alanı'nı dünyanın en büyük açık hava müzesi haline getirmek olduğunu vurguladı.

Tarihi yeniden ayağa kaldırmanın çabası içinde bulunduklarını anlatan Kaşdemir, "Tarihi alandaki bu önemli müstesna topraklardaki bütün tarihten kalan emanetleri ayağa kaldırmaya ve özgün haliyle ziyaretçilerimizin istifadesine sunmayı amaç ediniyoruz. Önemli materyaller var. Hatıralar var. Maddi manevi her konuda zengin bir coğrafya. Dolayısıyla biz bu amacımıza ulaşmak için büyük bir özveri ile çalışma gayreti içindeyiz." dedi.

- "Atatürk Evi"

Yarbay Mustafa Kemal komutasındaki 19. Tümen, 25 Şubat 1915'te Çanakkale Savaşları'na katılmak üzere 57. ve 72'inci alayı alarak Eceabat'a geldi.

Mustafa Kemal, köye geldikten sonra karargah binası olarak dönemin muhtarı Hacı Hüseyin'in evini kullandı.

19 Nisan 1915'te geldiği bu evden Mustafa Kemal, çıkarmanın başladığı 25 Nisan sabahı tümeniyle savaşa katılmak üzere ayrıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1973 yılında ziyarete açılan iki katlı binanın alt katında biri büyük, diğeri küçük olmak üzere iki oda bulunuyor. Üst katta salona açılan üç kapıdan ortadaki en büyük oda Atatürk'ün çalışma odası, sağdaki yatak odası olarak kullanılırken diğer odanın, Mustafa Kemal'in yaverine ayrıldığı biliniyor.


Bülent Ersöz - AA


Benzer Haberler & Reklamlar