Dünyanın en eski incisi Marawah Adası'nda bulundu

Dünyanın en eski incisi Marawah Adası'nda bulundu

Marawah Adasındaki arkeoloji kazılarında dünyanın bilinen en eski doğal incisinin bulunduğu açıklandı. Abu Dabi Emirliği'nin batı kıyılarında yer alan Marawah Adasındaki Neolitik alanından çıkan Abu Dabi İncisi'nin yaklaşık 8 bin yıllık olduğunu ve MÖ 5.800-5.600'lere tarihlenen katmanda bulunduğu açıklandı. İnci, 30 Ekim tarihinde açılacak 10 bin yıllık Lüks sergisine yer alacak.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) bağlı Abu Dabi Emirliği'nin batı kıyılarında yer alan Marawah Adasındaki Neolitik alanda çalışan arkeologların dünyanın şu ana dek bilinen en eski incisini buldukları açıklandı.

Yaklaşık 3 milimetre X 2 milimetre ebatlarına sahip Abu Dabi İncisi (Abu Dhabi Pearl) olarak adlandırılan mücevherin, Carbon 14 tarihlendirmelerine göre M.Ö. 5.800 - 5.600'lere tarihlenen Neolitik katmanda bulunduğu ve yaklaşık 7,5-8 bin yıllık olabileceği belirtildi.

Birleşik Emirlikler Haber Ajansı'nın (Emirates News Agency - WAM) verdiği bilgilere göre; Keşif aynı zamanda yaklaşık 8.000 yıl önce  Basra Körfezinde istiridye avcılığı yapıldığını da kanıtlıyor.

DCT Abu Dabi Genel Başkanı Mohamed Khalifa Al Mubarak, "Abu Dabi İncisi, denizle olan ilişkimizin eski kökenlerine tanıklık eden çarpıcı bir keşifdir. Abu Dabi'de dünyanın en eski incisinin keşfi, ekonomik ve kültürel tarihimizin derin köklere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Marawah Adası, en değerli arkeolojik alanlarımızdan biri ve orada atalarımızın nasıl yaşadığı, çalıştığı ve büyüdüğüne dair daha fazla kanıt bulmak ümidiyle kazıları sürdürüyoruz" dedi.

 30 Ekimde ilk kez sergilenecek

Abu Dabi Kültür ve Turizm Bakanlığı arkeologlarının keşfettiği belirtilen maddi değierinin yanı sıra tarihi önemiyle de paha biçilmez kıymete sahip, Abu Dabi İncisi ilk kez 30 Ekimde açılacak bir sergide insanlara gösterilecek.

 30 Ekim 2019 - 18 Şubat 2020 tarihleri arasında Louvre Abu Dhabi'de gerçekleşecek 10.000 Yıllık Lüks özel sergisi için Abu Dabi İncisi'nin Zayed Ulusal Müzesi koleksiyonundan ödünç alınacağı açıklandı.

Dünyanın daha önceki en eski incisi de BAE'de bulunmuştu

Abu Dabi İncisi keşfi öncesinde dünyada bilinen en eski inci yine BAE'nin emirlikleri sınırlarında bulunmuştu. İki milimetre uzunluğundaki inci, 2012 yılında Şarika (Şarca) Emirliği sınırlarındaki Jebel Buhais Neolitik nekropolünde bir mezarın içinde bir cesedin üst dudağının içine yerleştirilmiş şekilde bulunmuştu.

Karbon 14 tarihlendirmesi, Abu Dabi İncisi'nin Jebel Buhais İncisinden daha eski olduğunu gösteriyor.

Şarika Emirliği'nin yanı sıra Ummül-Kayveyn Emirliği'nde (Umm Al Qaiwain) de M.Ö. 5 binlere ait inciler keşfedilmiş ve dünyada bilinen en eski istiridye avının daha önce sanıldığı gibi Japonya'da değil Arabistan'da gerçekleştiği de ortaya çıkarılmıştı. Basra Körfezinde günümüzde de önemli yer tutan inci ticaretinin, tarihi verilere göre neolitik çağdan bu yana kesintisiz sürdüğü tahmin ediliyor.

Marawah adasındaki Arkeolojik Alan 1992 yılında keşfedilmişti

Marawah adasındaki Neolitik bölgeler, ilk kez 1992 yılında Abu Dabi Adalar Arkeoloji Araştırmaları (ADIAS) tarafından yapılan bir araştırmada tespit edilmişti.. Daha sonra yapılan arkeolojik kazılarda, BAE'de keşfedilen en eski mimari taş yapıları içeren çok sayıda kalıntı ortaya çıkarılmıştı.Marawah arkeolojik alanında ortaya çıkan önemli buluntular arasında; Mezopotamya'daki Ubeyd (Obayd-ubaid) kültürüne ait bir seramik vazo, çakmaktaşı ok uçları, kabuklar, taş boncukları, boyalı ve sıva fırın parçası da ve BAE'de keşfedilen bilinen en eski dekoratif sanatı ürünleri ile Abu Dabi İncisi  yer alıyor. Kazlar 2020 yılında da sürecek.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar