Doğu Türkistan'da 3500 yıllık güneş sunağı keşfedildi

Doğu Türkistan'da 3500 yıllık güneş sunağı keşfedildi

Çinli arkeologlar, Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki arkeolojik çalışmalar sonucu güneş inancıyla ilgili olduğu tahmin edilen 100 metre çapında bir altar düzeneği keşfettiler. Çinli arkeologlar, bölgenin güneşe ibadete adandığını tahmin ediyorlar.


Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi 'nin (Doğu Türkistan)  Kazak Özerk Vilayetinin Nilka ilçesindeki sunak ve tapınakla ilgili ilk keşif 2015 yılında gerçekleştirildi.  

Sincan bölgesel kültür kalıntıları ve arkeoloji enstitüsün arkeoloji ekipleri tarafından yapılan ilk kazılarda, bir mezar; çanak çömlekler ve taş aletler bulundu.

Geçen yıl gerçekleştirilen arkeoloji kazılarda mezarın yanında on yedi sıra taş keşfedildi. Taşlar güneş ışınlarına benzeyen bir desen oluşturtutuyordu. Üç katmanlı sunak düzeneği güneç sembolünü andrıyor. Altarın yapımında kullanılan taşlardan büyük kısmının bölgenin değişik yerlerinden buraya getirildiği tespit edildi

Çinli arkeologlar, bölgenin güneşe ibadet etmeye adandığını tahmin ediyorlar.

Kazı lideri Ruan Quirong,'Işın benzeri desen Güneşe tapınma anlamına gelebilir' tahmininde bulundu ve "Sincan'ın diğer bölgelerinde ve Avrasya otlaklarında bulunan kalıntı sitelerinde de benzer desenler bulundu. Mezar odasının tabanı ve dışı kırmızı kil ile kaplanmıştı. Bu da Güneşe tapınmaya işaret ediyor. Mezarın karmaşık yapısı da sahiplerinin yüksek sosyal statüye sahip olduğunu gösteriyor" dedi.  

Uzmanlar,mezarın 3.000 yıldan daha uzun süre önceye ait olduğuna ve Sincan'daki sosyal koşullar ve kültürel alışverişler için önemli araştırma materyallari sağladığa dikkat çekiyor.


Benzer Haberler & Reklamlar