Diyarbakır Sahabeler Türbesi'nden çalınan çini yarın Londra'da satışa çıkarılacak

Diyarbakır Sahabeler Türbesi'nden çalınan çini yarın Londra'da satışa çıkarılacak

Yarın, Türkiye'nin zengin kültürel mirasının yurtdışına kaçırılarak satışa sunulduğu müzayedelerden biri daha gerçekleştirilecek. Sotheby's'in Anadolu kökenli eşsiz İznik çinileri, Kuran-ı Kerim’ler, silsilename, çömlek vazolar, kaseler, hançerlerde işlemeli sancaklar, renkli sırlı çinileri 10.000-15.000 sterlin açılış fiyatıyla satacağı müzayede de dikkat çekici bir parça da Diyarbakır Sahabeler Türbesi’ne ait 16.yy karo çinisi.

Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Mimar Sehat Şahin, merkezi New York'ta bulunan, dünyanın önde gelen İngiltere kökenli Amerikan müzayede şirketlerinden Sotheby's'in "Arts of the Islamic World and India, including Fine Rugs and Carpets" (İslam Dünyası ve Hindistan Sanatlarını içeren Kilimler ve Halılar) müzayedesinde Diyarbakır Sahabeler Türbesi’ne ait 16.yy karo çinisi başta olmak üzere, ülkemize ait çok değerli kültürel miras eserlerinin satılacağına dikkat çekti.

Mimar Sehat Şahin, sosyal medya mesajları ile şu uyarılarda bulundu ve satışın dururulması için gerekli girişimlerin yapılmasını istedi: 

"Ülkemizin zengin kültürel mirasının yasadışı yurtdışına kaçırılarak satışa sunulan son örneği @sothebys den. Diyarbakır Sahabeler Türbesi’ne ait 16.yy karo çini 10.000-15.000 £ açılışla satışta. @TCKulturTurizm yetkilileri acil durdurun bu satışı."

"Konuyla ilgili Prof. Dr. Savaş Yıldırım’ın “Diyarbakır Sahabeler Türbesi Çini Süslemeleri” adlı makalesi önemli bir kaynak. Durumun vahametini türbedeki diğer çinilerin risklerini de açıkça belirtmiş Hocamız" (ilgili link: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2154070?fbclid=IwAR2k_52ki0nsEjEzK3ueFbfj--nyB5zdjjdnTZLWbP41b7Xhr6r5cfZEh4U) 

" Eşsiz çinimiz 26 Nisanda merkezi Londra’da bulunan Sotheby’s müzayede evi tarafından düzenlenecek “Arts of the Islamic World and India, including Fine Rugs and Carpets” müzayedesinde " 

"Müzayede’de eşsiz İznik çinileri, Kuran-ı Kerim’ler, silsilename, çömlek vazolar, kaseler, hançerlerde işlemeli sancaklar, renkli sırlı çiniler de bulunmakta. Bunların da takibi ve satışının durdurulması dileğiyle"

"Merak edip @Sothebys'de satışa çıkartılan tüm bu eşsiz kültür varlıklarımızın hangi açılış fiyatlarıyla elden çıkartıldığını takip etmek isteyenler için adres: (https://www.sothebys.com/en/buy/auction/2023/arts-of-the-islamic-world-and-india-including-fine-rugs-and-carpets?lotFilter=AllLots&locale=en)

MİMARİ RESTORASYON KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA DERNEĞİ olarak bu eşsiz eserlerin incelemesi ve gerekli işlemlerin acilen yapılmasını bekliyoruz."

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın konudan haberdar olduğu ve 27 Mart tarihinde  konu hakkında "Vakıflar Genel Müdürlüğü"nü uyardığı öğrenildi.  Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün girişimlerinin neler olduğuna dair bilgi almamız ise mümkün olmadı. 

arkeolojikhaber.com

arkeolojikhaber.com 


Benzer Haberler & Reklamlar