Divriği'de tarihi köprüde kepçeli restorasyon skandalı

Divriği'de tarihi köprüde kepçeli restorasyon skandalı

İstanbul Galata Kulesi'ndeki hiltili restorasyon skandalının gündeme damga vurduğu günlerde bir restorasyon skandalı da Sivas'ta patlak verdi. Divriği yakınlarındaki Kıs Köprüsü'nde restorasyon çalışmaları sırasında tarihi yapının üzerine çıkan kepçe ile taşlar söküldü.

Skandal ünlü program yapımcı ve sunucusu  Güven İslamoğlu'nun Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu'na gönderdiği fotoğraflarla ortaya çıktı. 

Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu'nun facebook sayfasında yayınlanan fotoğraflarda Sivas'ın Divriği ilçesi yakınlarındaki tarihi Kıs Köprüsü üzerinde çalışan iş makinesi görülüyor. Restorasyon çalışması yapanların çekim yapıldığnı fark etmeleri üzerine gösterdiği tepki de fotoğraflara yansımış...

Nezih Başgelen: Gerçekten çok garip bir durum var

Türkiye'de arkeoloji dünyasının duayen isimlerinden yayıncı arkeolog Nezih Başgelen, Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu'nun facebook sayfasında fotoğrafları şu ibare ile paylaştı: 

"Divriği yakınlarındaki tarihi Kıs Köprüsünde restorasyon (!!!) çalışmaları üzerine kepçe çıkarılarak başlanmış. Divriği'yi Ziniski - Sincan - Yağbasan - Karabel üzerinden Sivas'a bağlamak için Çaltı suyu üstüne inşa ettirilen bu tarihi köprü bölgenin önemli bir kültürel mirası. Bu denli değerli bir anıtın onarımına üzerine kepçe çıkarılarak, tarihi taşları sökerek başlanıyorsa bu işte gerçekten çok garip bir durum var.

Tarihi bir cinayete daha neden olmamak için acilen buradaki restorasyon işlerinin durdurulmasını platform olarak kamuoyuna ve yetkililere duyurmayı bir görev biliriz. Göz göre göre gözümüz gibi korumamız gereken bir değerimizi daha kaybetmeyelim"

Restorasyonun Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiği belirlenirken Dviriği Belediye Başkanı Hakan Gök, restorasyon ihalesini Divriği Kalesini restore eden müteahhit firmanın yüklendiğini ve kendisinin en kısa zamanda firma yetkilisi ile görüşüp müdahale edeceğini belirtti. 

Arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar