Demre Myra Aziz Nicolaus sempozyumu

Antalya'nın Demre ilçesinde, Demre Myra Aziz Nicolaus sempozyumu bu yıl ilk kez düzenlendi.

Aziz Nicolaus Arkeoloji Kazıları Başkanı Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Doğan ve kazı başkan yardımcısı Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Dr. öğretim görevlisi Ebru Fındık koordinatörlüğünde düzenlenen sempozyum, Demre Likya Uygarlıkları Müzesi toplantı salonunda başladı.

Kültür Bakanlığı, Antalya Valiliği, Demre Kaymakamlığı, Demre Belediyesi ve Likya Uygarlıkları Müzesinin destekleriyle düzenlenen sempozyumunda Hacettepe, Anadolu, Mustafa Kemal, Erciyes, 18 Mart, Cumhuriyet, İstanbul, Gazi ve Viyana üniversitelerinden 15 öğretim üyesi sunum yapacak.

Sempozyumun açılış oturumuna Demre Kaymakamı Murat Uz, Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Aziz Nicolaus Kazıları Başkanı Prof. Dr. Sema Doğan, Likya Uygarlıkları Müzesi Müdürü Nilüfer Sezgin, öğretim üyeleri, kazı ekibi, arkeologlar, arkeoloji öğrencileri ve müze çalışanları katıldı.

Açılış konuşamsını yapan Kaymakam Murat Uz, Demre'nin tarihi, doğası, denizi, Kekova'sı, Aziz Nicolaus Müzesi, Myra Antik Kenti gibi zenginlikleriyle dünyada eşine az rastlanan bir kent olduğunu söyledi.

Türkiye'de seracılığın başladığı ilk yerin de Demre olduğuna değinen Kaymakam Uz, "Aziz Nicolaus ve Myra - Andriake kazıları, Demre'nin kültürel zenginliğine büyük katkı sağlıyor. Bize düşen görev bu tarihi, doğayı, denizi ve diğer zenginlikleri korumak ve gelecek kuşaklara taşımak. Kaçak kazılara asla müsaade edilmeyecek" dedi.

Prof. Dr. Yıldız Ötüken arkeolojik kazı alanını gezdirdi.

Prof. Dr. Sema Doğan ise Aziz Nicolaus arkeoloji kazılarının 1989 yılında Prof. Dr. Yıldız Ötüken tarafından başlatıldığını kaydetti. 29 yılda ortaya çıkarılan yapılar ve buluntularla Aziz Nicolaus Kilisesi'nin Türkiye'nin en çok ziyaretçi çeken ören yerleri olduğunu anlatan Prof. Dr. Doğan, "Yine en çok gelir getiren ören yeri. Bu sempozyum bir başlangıç. İkincisini daha geniş kapsamlı bir biçimde, uluslararası düzeyde, bölgedeki diğer kazıları da kapsayacak şekilde Demre'de bir Likya - Akdenizliler buluşması şeklinde düzenlemeyi planlıyoruz" dedi.

Aziz Nicolaus kazılarının ilk kazı başkanı Prof. Dr. Yıldız Ötüken'in yaşamı ve kazıyı anlatan slayt gösterisinin yapıldığı sempozyum, 18 Mart Pazar günü katılımcıların kazı alanını gezmesiyle sona erdi.

DHA


Benzer Haberler & Reklamlar