Defineciler Mor Yakup'da define arıyor feryadı Siirt'i ayağa kaldırdı!

Defineciler Mor Yakup'da define arıyor feryadı Siirt'i ayağa kaldırdı!

Tecrübesizlik yaparak kendisi ile bağlantı kurmaya çalışan sözde definecilerin paylaşımlarını sosyal medyadan duyuran bir gazeteci, kaçak kazı yapanların bir an önce yakalanmalarını sağlamak isterken, kendilerine defineci süsü veren dolandırıcıların izlerini kaybettirmelerine yol açtı.

Sosyal Medya paylaşımlarıyla başlayan iddiaya göre, Siirt il merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan ve restorasyon çalışmaları süren tarihi Deyr Mir Yakup Manastırı yakınlarında izinsiz kazı yapan defineciler, sosyal medya üzerinden yardım istemek amacıyla gazeteci A. N. ile iletişime geçti.

Whatsapp üzerinden A. N. ile irtibata geçen sözde defineci "Uğur" adlı sosyal medya kullanıcısı, iki video paylaşarak manastıra 300 metre mesafede iki tünel bulduğunu ve tünellerin sonunun kapalı olduğunu ve açmak için ekipman gerektiğinden yardım istedi ve "zaten benden çok sizin hakkınız, gelin bölüşelim" teklifinde bulundu.

Gazeteci A. N., sohbet konuşmalarını ve kendisine atılan videoları Kültür ve Turizm Bakanlığını etiketleyerek sosyal medyada paylaştı. Böylece gazeteci tecrübesizlikten ya da adını duyurnak amacıyla gizli yürütülmesi gereken bir operasyonu afişe etmiş oldu. Bununla da yetinmeyen gazeteci artıgerçek geetesinde gelişmeleri haber olarak duyurdu.

Ancak aslında ortada define arayan bir grup olmaması ve olayın dolandırıcılıktan ibadet çıkması teselli oldu.

Paylaşımların ardından jandarma komutanlığı A. N. ile bağlantıya geçti. Gazeteci, güvenlik güçlerine manastırın hemen yanında harabe halinde bir Süryani kilisesi olduğu ve definecilerin buradan kazmaya başladıkları, tünelin sonunda bir duvarla karşılaşan kişinin hem duvarı delmekte kullanılacak ekipman hem de yazıtların çevirisi için kendisinden yardım istediğini. Durumu duyurmasından sonra da bu kişinin tüm sosyal medyadaki paylaşımlarının tümünü sildiğini ve kendisini engellediğini" anlattı.

Siirt İl  jandarma komutanlığı yetkileri yaptıkları soruşturma üzerine  Antep'te kuruyemiş dükkanı işleten bir kişiyi zanlı olarak aramaya başladı.    Definecilere dair bir iz bulunamadı  

Bu esnada Mardin milletvekili Tuma Çelik olayla ilgili olarak, videoda yer alan görüntülerin, rahiplerin inzivaya çekildiği odalar olduğuna dikkat çekerek,  +Gerçek sitesine. "Bir süredir manastırda restorasyon yapılıyordu. A:N'ye talan teklifinde bulunan kişi bu çalışmalarda yer alanlardan biri olabilir" yorumunda bulundu.

Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü akşam saatlerinde yaptığı açıklama ile olay yerinde son zamanlarda yapılmış bir kaçak kazı faaliyetine rastlanamağını belirtti: " Sosyal medya da paylaşılan Siirt'te Manastırı Tahrip Eden Define Avcıları Videolarla İfşa Edildi! ilgili haberler üzerine, Siirt İl Kültür Müdürlüğü İl Jandarma Komutanlığı, Batman Müze Müdürlüğü Ekiplerince yapılan saha inceleme ve keşif neticesinde ‘Herhangi bir güncel kazı çukuruna rastlanılmamıştır!’

Bu tür mesajlar genellikle dolandırıcılık amaçlı atılıyor uyarısı

Siirt İl Jandarma Komutanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Batman Müze Müdürlüğü ekipleri, Deyr Mor Yakup Manastırı'na giderek incelemede bulunduğunu ve olay yerinde yapılan incelemelerde herhangi bir bulguya rastlanmadığını açıklayan Siiirt İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Tekin, Artı Siirt Haber Ajansına yaptığı açıklamada, sosyal medyadaki bu tür paylaşımların genellikle dolandırıcılık amacıyla yapıldığını belirterek, vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar