Dede Tümülüsü arazisi SİT Alanı ilan edildi

Dede Tümülüsü arazisi SİT Alanı ilan edildi

Halk arasında ‘Dede’ olarak yatır olarak kabul gören Dede Tümülüsü'nün bulunduğu alan Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ili birinci derece sit alanı olarak tescillendi.

Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde yer alan ve 2.700 yıllık olduğu tahmin edilen Dede Tümülüsü’nün bulunduğu alan birinci derece sit alanı ilan edildi.

Elbistan’daki Şardağı’nın tepesinde bulunan ve halk arasında ‘Dede’ olarak yatır hükmünde görülen Dede Tümülüsü'nün bulunduğu alan Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile ‘1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’ olarak tescillendi.

Elbistan’da yaşayan Mehmet Arkalı isimli vatandaşın BİMER’e yaptığı başvuru sonrasında 2016 yılı Nisan ayında yapılan inceleme ve değerlendirmelerin ardından, Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü, Dede Tümülüsü’nü tescillemek için gerekli işlemleri başlatmıştı. Yapılan çalışmaların ardından 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilen Dede Tümülüsü, artık uluslararası koruma kurallarına tabi olacak.

Geçen yıl Nisan ayında Dede Tümülüsünde inceleme yapan Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü Uzmanı Arkeolog Ahmet Beyazlar, anıt mezar olduğu değerlendirilen alanın milattan önce 6. yüzyıldan sonra bölgede hüküm süren Pontus Kralı Mitridate-Bedriata’nın ismi ile çağrışım yaptığını belirtmişti.

Arkeolojik kazı için Bakanlık onayı gerekiyor

Dede Tümülüsü’nün turizme kazandırılması için bilimsel olarak kazı yapılması gerektiği üzerinde durulurken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve talebi ile üniversitelerin burada kazı yapabilecekleri ifade ediliyor. 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenen Dede Tümülüsü’yle ilgili yapılacak çalışmalar, ilerleyen günlerde netlik kazanacak.


Benzer Haberler & Reklamlar