Dardanos

Dardanos nedir?

Dardanos: Kuzeybatı Anadolu’da Çanakkale’nin 10 km. güneybatısında yer alan antik kent.

Adını Yunan söylencesinde Zeus ile Elektra’nın oğlu Dardanos’dan alır.

Iliada'da. kentin Ilion’dan (Troia) önce kurulduğu yazar. MÖ 5. yüzyılda Troas’ı Pers satrabı Pharnabazos’un adına yöne­ten Zenis ve karısı Mania buralıydı.

Troia kral soyunun ata kenti olarak ka­bul edilen Dardanos’a Romalılar, kendilerini de aynı soya dayandırdıklarından ötürü ayrıcalıklı davranmış ve bağımsızlığını vermişlerdir.

Strabon Pon­tos kralı Mithradates VI ile Romalı komutan Sulla’nın Dardanos’ta buluşarak savaş sonrası koşulları müzakere ettiklerini yazar.

düzenle

Dardanos: Atlas'ın kızı Elektra ile Zeus'un oğlu. 

Dardanos Samothrake (Semendirek) adasında kardeşi İasion'la birlikte yaşarmış, ama İasion ölüp adayı da su basınca, bir sal üstünde karşıki kıyıya, yani Anadolu toprağına göçmek zorunda kalmış. Orada kral olan Teuker iyi karşılamış onu. Teuker bölgenin en büyük ırmağı Skamandros'la en büyük dağı İdaia'nın oğluymuş. Dardanos'a Teuker, kızı Batieia'yı vermiş ve öldükten sonra da
tahtını. Dardanos kendi adını taşıyan bir şehir kurmuş - bugün Çanakkale'nin biraz ötesinde Troya yolunda Dardanos tepesi diye bu tepe gösterilir - ve ülkeye kral olduktan sonra bütün bölgeye Dardanos adı verilmiş. Dardanos böylece Troya kral soyunun atası olmuştur. Ayrıca Samothrake'den Kabir'ler (Kabir'ler) myster'lerini, giderek Kybele kültünü Phrygia'ya getirmiş olduğu söylenir. Pallas heykeli olan Palladion'u Arkadya'dan çalarak Troya'ya yerleştiren de oymuş derler. Dardanos soyunun gelişmesi İlyada'da Aineias'ın ağzından şöyle anlatılır (İL XX, 215 vd.):

Bulut devsiren Zeus ilkin baba oldu Dardanos 'a,

Dardanos kurdu Dardanie 'yi,

O zamanlar kutsal İlyon yoktu, ölümlü insanların büyük şehri yoktu ovada. Dardanos'lular çokpmarlı İda'nm eteklerinde otururdu. Dardanos 'tan Erikhtonios doğdu, kral oldu, en varlıklı adamı oldu ölümlü insanların. On bin kısrağı otlardı çayırlarda, sevinirlerdi körpe taylarına bakıp. Boreas, otlarken gördü onları, vuruldu, bir at oldu kara yeleli, bindi kısraklara, kısraklar gebe kaldı on iki tay doğurdular, taylar bereketli tarlada hoplayıp zıpladılar, koştular başakların tepesinde, başaklara dokunmadılar, dört döndüler denizin engin sırtında, alacalı köpükler üstünde dört döndüler. Erikhtonios'tan Tros doğdu, Troya'lıların kralı. Kusursuz üç oğlu oldu Tros'un da:
İlos, Assarakos, tanrıya denk Ganymedes. En güzeliydi Ganymedes ölümlü insanların, tanrılar kaçırdı onu Olympos'a, Zeus 'a şarap sunan olsun diye, dediler güzelliğiyle yaşasın tanrılar arasında, İlos'un oğlu kusursuz Laomedon 'du. Tithonos'la Priamos doğdu Laomedon 'dan. Lampos, Klytios, Ares 'in dölü Hiketaon doğdu. Assarakos'un oğlu Kapys, Kapys 'in oğlu Ankhises'ti. Ankhises'ten ben doğdum, Priamos'tan Hektor doğdu. Övünürüm bu soydan, bu kandan olmakla.  

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar