Sulla Feliks Lucius Cornelius Sulla Feliks

Sulla Feliks Lucius Cornelius Sulla Feliks kimdir?

Sulla Feliks, Lucius Cornelius: MÖ 138-78. Romalı devlet adamı ve MÖ 82- 79 arasında diktatör.

MÖ 107’de Gaius Marius komutasında Iugurtha Savaşı’na katıldı, zaferde önemli rol oynadı. Müttefikler Savaşı’nda elde ettiği başarılar sayesinde MÖ 88’de konsül seçildi.

I. Mithradates Savaşı sırasında Atina’yı ele geçirip yağmaladı (Plutarkhos’a göre “Yunanistan’ın dokunulma­sı günah olan yerlerine bile el uzattı.”). Ardından Pontos ordu­sunu yendi (MÖ 85). Ordu komutasının kendisinden alınması üzerine ordu­su ile Roma’ya girdi, kontrolü ele geçirdi.

Tekrar Mithradates VI üzerine se­fer çıkınca Roma’yı rakibi Gaius Marius’a kaptırdı. Onun MÖ 86’daki ölümünden sonra Roma’da tekrar kontrolü sağladı (MÖ 82).

Diktatör olarak atandıktan sonra muhaliflerinin üzerine acımasızca gitti, pek çok kişiyi öl­dürttü, mallarına el koyup keyfi şekilde dağıttı.

Yasaları soylular lehine yeni­den düzenledi.

Senatonun Halk Meclisi karşısında üstünlüğünün yeniden sağlanmasını öngören ve cumhuriyetin sonuna değin yürürlükte kalan yasa­lar çıkardı. Yaptığı düzenlemelerin istediği şekilde uygulandığını gördüğü için kendi isteği ile diktatörlükten ayrıldı, Puteoli’deki evine çekildi (MÖ 80).

Yaptığı düzenlemeler MÖ 49’a değin yürürlükte kaldı.

Tanrılar tarafından desteklendiğini düşünüyordu, bu yüzden ‘Feliks (mutlu)’ lakabını aldı.

Acımasız­lığı ve kendini beğenmişliğine rağmen hiçbir zaman tiranlığı hedeflemedi, bu yüzden kendi döneminde sikkelere portresini hiç bastırmamıştır.

Plutarkhos Sulla’nın ölçüsüz ve sürekli değişen kişiliğini örnekledikten, yaptığı kıyımla­rı anlattıktan sonra şöyle der; “Sulla’nın asıl büyüklüğü, en güzel davranışı, halkın çıkarlarını kendi çıkarları üstünde tutmuş olmasıdır.. .Ancak sonradan kendi hakkını aramaya kalktı.”

Anılarını topladığı eseri günümüze ulaşmamış ancak tarihçileri etkilemiştir.
 


Benzer Haberler & Reklamlar