Danimarka'da Viking takısı bulundu

Danimarka'da Viking takısı bulundu

Danimarka'nın Lolland adasında, içlerinde, üzerinde tanrı Odin'in tasviri yer alan kolyenin de yer aldığı 1500 yıllık altın objeler bulundu.

Danimarka'nın Lolland adasında 1500 yıllık altın objeler bulundu.

Bulunan bürgülü altının yanısıra, Germen Demir Çağı’nda takı olarak kullanılmış ince altın bir madalyon da bulundu. Lolland-Falster Müzesi’nden arkeologlar, takı üzerindeki resmin, İskandinav tanrı Odin’i tasvir ettiğine inanıyor. Arkeologların bu düşüncesinin sebebi, daha önce buna benzer bürgülü altın takıların üstünde, Odin’in lakaplarından biri olan “The High One (Üstün)” yazması.

Buluntunun oldukça heyecan verici olduğunu söyleyen müze arkeoloğu Marie Brinch, “Bu daha önceden bilinen bir tür olsa da, hala heyecan verici bir buluş. Tarih boyunca bu tür bir takı Lolland’ta sonuncusu 1906 yılında olmak üzere üç adet, tüm Kuzey Avrupa’da ise yaklaşık 1000 adet bulunmuştu.

Keşfi yapan Helm ve iki oğlu, ayrıca bir altın kolye, muhtemelen bir kolyenin parçası olan üç altın parça, altın yüzük ve çeşitli gümüş parçaları buldu. Buluntuların Maribo İlçe Müzesi’nde sergilenmesine karar verildi.

Odin, İskandinav mitolojisinde en güçlü tanrı olarak kabul edilir. Odin’in karısı doğmuş ve doğacak her insanın yazgısını bilen ana tanrıça Frigg’dir. Diğer tanrılar ve tanrıçalar, Odin’in çocukları olarak bilinir. Odin, yeryüzüne ve gökyüzüne hakimdir. Gerektiği zaman kartala dönüşebilmektedir. Simgeleri ise hiç hedefini ıskalamayan mızrağı Gungnir, her dokuzuncu gecede yeni sekiz yüzüğü doğuran yüzük Draupnir ve sekiz ayaklı atı Sleipnir’dir. Odin’in bilinen 200’den fazla takma ismi vardır.  Bu isimlerden bazıları; Alföðr (Her Şeyin Babası), Valföðr (Katledilmişlerin Babası), Hangaguð (Asılmışların Babası), Haptaguð (Esirlerin Tanrısı), Farmaguð (Yüklerin Tanrısı).

Çeviri: Erman Ertuğrul - Arkeofili


Benzer Haberler & Reklamlar