Danimarka kedileri Vikinglerden bugüne yüzde 16 irileşti

Danimarka kedileri Vikinglerden bugüne yüzde 16 irileşti

Evcil kedilere ait arkeolojik bulgular ve günümüzde yaşayan kedilerin kemik ölçümleri modern teknikler kullanılarak istatistiksel analizlerle yorumlandı. İlginç araştırma sonucuna göre, Danimarkadaki kedilerin kemiklerinin Viking çağından bugüne dek yüzde 16 oranında irileştiği anlaşıldı.

Danimarka'da arkeoloji kazılarında bulunan Bronz Çağı sonuna tarihlenen evcil hayvan kemiklerinden hareket eden Danimarkalı bilim adamlarının yöreye has kedi ırkı hakkında ilginç bir araştırmaya imza attı.

Danimarka Arkeoloji Dergisi'nde (Danish Journal of Archaeology) dergisinde 03 Aralık 2018 tarihinde Julie Bitz-Thorsen ve Anne Birgitte Gotfredsen imzaları ile yayınlanan "Domestic cats (Felis catus) in Denmark have increased significantly in size since the Viking Age" (Viking Çağından bu yana Danimarka'daki evcil kediler önemli ölçüde irileştiler) başlıkla makaleye göre evcil kediler ilk kez Danimarka’ya getirildiği günden bu yana yüzde 16 büyüdü.

Evcil kedilere ait arkeolojik bulgular ve günümüzde yaşayan kedilerin kemik ölçümleri modern teknikler kullanılarak istatistiksel analizlerle yorumlandı.

The Local gazetesinin haberine göre; Kopenhag Üniversitesi'nin öncülük etttiği araştırmaya imza atan  Danimarka Doğal Tarih Müzesi görevlilerinden Anne Birgitte Gotfredsen “Kemiklere baktığımızda, hem iskeletlerin hem de vücutların biraz daha büyüdüğünü görünce şaşırdık. Normalde, çeneler ve dişler, iskeletin muhafazakar kısımları, büyümeyen kısımlar dediğimiz kemiklerdir. Ancak bu parçalar Orta Çağ'dan beri ve modern zamanlardan itibaren belirgin şekilde büyümüş " dedi.

Araştırmacılara göre kedilerin vücutlarının büyümesi, yemeğe daha kolay erişilebilmeyle açıklanabilir. Diğer bir olası sebep genetik değişim, ancak bunu doğrulamak için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuluyor.

Gotfredsen, “Son vahşi kedilerin ne zaman öldüğünü ve ilk evcil kedilerin Danimarka'ya ne zaman geldiğini kesin olarak bilmiyoruz. Kedi, evcil bir hayvan olarak, vahşi halinden fazla değişim göstermiyor. Oysa köpekler, örneğin yabani eşdeğerleri kurtlardan çok farklılar. Evciliğe geçiş hala pek çok yanıtsız soru ile çevrili ”dedi.

Evcil kedilere ait ilk arkeolojik bulgu Kıbrıs'ta 10.000 yıllık bir mezardan çıkmıştı. Bilim adamlarına göre evcil kedilerinDanimarka'da en geç M.S. 200 yıllarında geldiği tahmin ediliyor. Daha sonra Vikingler ılık kürkleri ve hastalık getiren fareleri kovalama yetenekleri için kedileri kullandığı biliniyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar