Çukurbostan'da restorasyon çalışmaları sürüyor

Çukurbostan'da restorasyon çalışmaları sürüyor

Yavuz Selim Yaşam Merkezi olarak hizmet veren, Çarşamba Çukurbostan olarak da bilinen Aspar Sarnıcı'nın duvarları, Fatih Belediyesi ekipleri tarafından tarihinde ilk kez, restore ediliyor.

Fatih Belediyesi Yavuz Selim Yaşam Merkezi, birçok birimi içinde barındıran sosyal bir alan olarak uzun yıllardır ilçe halkına hizmet veriyor. Tarihi Çarşamba Çukurbostan olarak bilinen Aspar Sarnıcı, Fatih Belediyesi tarafından tarihinin en kapsamlı restorasyonundan geçiyor.

Aspar Sarnıcı’nın Tarihçesi:

İstanbul’daki 4 açık sarnıçtan 3’ü Fatih sınırları içinde bulunmaktadır. 5. yüzyılda Suriçi’nde inşâ edilen sarnıçlar; Çapa Makios Sarnıcı, Karagümrük Aetius Sarnıcı ve restorasyonu devam eden, günümüzde Çukurbostan adıyla anılan Çarşamba Aspar Sarnıcı’dır. Aspar Sarnıcı, döneminde su deposu olarak işlevsel bir kullanım alanına sahipken, bugün işlevini yitirmiştir. Osmanlı Dönemi’nde bostan olarak kullanılmış, zaman içinde mahalle haline gelmiştir. Ardından o dönem çıkan bir yangın neticesinde mahalle yok olmuş ve uzun bir süre boş kalmıştır. Bugün hâlâ, bölge halkının tarihin duvarlarına sırtını yaslayıp soluklandığı, sosyalleştiği bir etkinlik alanı olarak hizmet vermektedir.
 


Benzer Haberler & Reklamlar