Cebelitarık'ta neanderthal dişi bulundu

Cebelitarık'ta neanderthal dişi bulundu

Cebelitarık Boğazı'ndaki Vanguard Mağarası 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alındıktan sonra keşfedilen ilk arkeolojik bulgu bir neanderthal dişi oldu.

Vanguard Mağarası'nda Neandertal süt dişi bulundu. Bulunan dişin bir Neandertal çocuğun üst sağdaki köpek dişine ait olduğu belirlendi.

Cebelitarık boğazında Britanya'nın denizaşırı topraklarında yer alan Vanguard Mağarası 2016' yılının Temmuz ayında Hyaena Mağarası, Bennett Mağarası ve Gorham's Mağarası birleşerek Gorham's Mağara Kompleksi adıyla Dünya Mirası olarak ilan edilmişti.

Cebelitarık Müzesi'nin basın açıklamasına göre; Liverpool John Moores Üniversitesi'nden Miriam Napper ve Bologna Üniversitesi'nden Lucia Castagna ve Lucia Castagna. 3 Temmuz pazartesi günü Cebelitarık Müzesi'nde laboratuar çalışması yaparken tuhaf bir diş parçası fark ettiler.

Diş aynı müzede çalışan uzman Stewart Finlayson'a gösterildi ardından fotoğrafları bu alanda, önde gelen uzmanlara gönderildi.

Mağaranın 50.000 yıl öncesine tarihlenen tabakasında bulunan dişin 4-5 yaşlarında Neanderthal karakteristik özellikleri gösteren bir insansıya ait olduğu anlaşıldı. Ancak mağarada dişin bulunduğu alan Neanderthaller tarafından kullanılan alanlardan değildi. Dişin bulunuğu bölümün Benekli sırtlan (Spotted Hyaena - Crocuta crocuta) ini olduğu biliniyordu. Doğal olarak küçük neanderthalin yırtıcı hayvanlara yem olduğu düşünüldü. Ama bu sadece bir varsayım ve doğrulayacak tek bir destekleyici kanıt yok.

Neanderthal dişinin bir deiğer özelliği, 2016 yılının Temmuz ayında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmasından sonra Gorham Mağarası Kompleksi'nde bulunan ilk arkeolojik kazı buluntusu olması. Arkeologlara göre bu arkeolojik alanın önemini destekliyor ve daha keşfedilmeye hazır büyük potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar