Bulgaristan'ın St.Thomas Adası'nda Trak yerleşimi keşfedildi

Bulgaristan'ın St.Thomas Adası'nda Trak yerleşimi keşfedildi

Bulgaristan’ın Karadeniz sahillerindeki Süzebolu (Sozopol) kentinin yaklaşık 15 km güneyindeki St .Thomas Adasında Traklara ait yerleşim izi bulunduğu açıklandı.

Ulusal Tarih Müzesi tarafından yapılan açıklamaya göre Profesör Ivan Hristov liderliğindeki arkeologların Traklara ait olduğunu tahmin ettiği yerleşim izleri, Erken Demir Çağı yıllarına tarihleniyor.

The Sofia Globe sitesinin haberine göre; Ropotamo Doğa Koruma Alanı içinde yer alan St. Thomas Adasında yapılan arkeoloji kazıları adanın Arkutino Koyu'ndaki Humata burnuna yaklaşık 370 metre mesafede yapılıyor.

Adada aynı alanda beşinci ve altıncı yüzyıllara tarihlenen Doğu Roma yerleşim alanları ile  12. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar faal olarak kullanılan küçük çağlı bir  ortaçağ Hıristiyan manastırı bulunuyor.

Çevresindeki sularda dolaşan gri su yılanlarından dolayı Yılanlı Ada olarak da bilinen ada ismini ünlü Hıristiyan Havarisi  (şüpheci Thomas) olarak da bilinen Aziz Thomas'a adanmış şapelden alıyor.

Kazılarda elde edilen bulguların civardaki daha önce bulgularla karşılaştırılacağını belirten Bulgaristan Kültür Bakanlığı, alandaki kazıların gelecek senelerde yine Prof. Ivan Hristov liderliğinde sualtı arkeoloji kazıları olarak süreceğini açıkladı. Prof. Hristov’un sualtı arkeolojisi çalışmalarında antik çağda kuru toprak olduğuna inanılan resifi inceleyecek.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar