Bulgaristan'da yakalanan Mithradates sikkeleri Türkiye'ye iade edildi

Bulgaristan'da yakalanan Mithradates sikkeleri Türkiye'ye iade edildi

2018 yılında Bulgaristan'da yakalanan pek çoğu VI. Mithradates Dönemine ait Pontus Mirası 2940 sikke, evine döndü. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin teslim aldığı sikkeler, laboratuvar incelemelerinin ardından sergilenmeleri için İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğüne teslim edildi.

Bulgaristan’ın Burgaz kentinde, ülkeye kaçak yoldan sokulurken el konulan Türkiye'ye ait 2 bin 940 sikke Türk makamlarına iade edildi.

Türkiye'den kaçırılan 2 bin 940 sikkenin iadesi için Burgaz Bölge Gümrük Müdürlüğü’nde bir tören düzenlendi.

Törene, Türkiye’nin Burgaz Başkonsolosu Senem Güzel, Kültür ve Turizm Bakanlığından Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, Yurtdışı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürü Burcu Özdemir, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünden Arkeolog Veysi Gündüz ve Bulgar yetkililer katıldı.

Törende, Samsun'da kaçak kazılarla elde edilen ve Bulgaristan'a sokulan sikkelerin iadesine ilişkin protokol imzalandı.

Daire Başkanı Boz, Türkiye'den kaçırılan sikkelerin iadesine ilişkin protokolü imzaladıklarını söyledi

Komşu ülkeler arasındaki bu dayanışmanın diğer ülkelere de örnek teşkil ettiğini belirten Boz, Bulgaristan'ın Türkiye’nin bu işbirliği taleplerine kuvvetli bir şekilde cevap verdiğini ve iki ülke arasındaki dayanışmanın bu suçun azaltılmasına çok büyük etki ettiğini söyledi.

Törene katılan Burgaz Bölge Gümrük Müdür Yardımcısı Krasimir Fuçeciev ise Türkiye ile verimli bir işbirliği yaptıklarını söyledi.

Fuçeciev, sikkelerin, Almanya’da bazı koleksiyonculara satılmak üzere 2018 yılında yakalandığını hatırlattı.

Bulgaristan'da, Türkiye plakalı bir tırda 2018'de yakalanan ve dün Bulgaristan yetkililerince Türkiye'ye iade edilen 2 bin 940 sikke, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğüne teslim edildi.

12 Haziran 2018'de yakalanan eserler hakkında Bulgaristan ve Türkiye arasında ortak çalışma başlatıldı.

Çalışma kapsamında sikkelerin incelenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Edirne Müze Müdürlüğü ile İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü uzmanları görevlendirildi.

Sikkeler M.Ö. Pontus Krallığı dönemine ait çoğu VI. Mithradates Eupator'a ait

 

Uzmanlar tarafından 23-25 Ekim 2018 tarihlerinde Haskovo'da yapılan incelemeler sonucunda, ele geçirilen 2 bin 940 sikkenin çok büyük bir bölümünün, Pontus Kralı VI. Mithradates Eupator (M.Ö. 120-63) döneminde, Anadolu'nun antik Pontus ve Paphlagonia bölgelerindeki kentlerin darphaneleri tarafından basıldığı tespit edildi.

Bronz sikkelerin, askerlere yapılan ödemelerde kullanıldığı değerlendirildi.

Hazırlanan rapor ve elde edilen bilimsel veriler, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği ve Burgaz Başkonsolosluğu tarafından Bulgaristan'daki ilgililere iletildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi tarafından takibi yapılan sürecin sonunda, eserlerin Türkiye kökenli olduğu ispatlanarak, sikkeler için iade süreci başlatıldı.

Burgaz Başkonsolosluğunca gerçekleştirilen planlamaların sonucunda 2 bin 940 sikke, Bulgaristan Burgaz Bölge Gümrük Müdürlüğünde dün yapılan törenle alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin teslim aldığı sikkeler, laboratuvar çalışmalarının ardından sergilenmeleri için İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğüne teslim edildi.

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar