Boncuklu Tarla'da 12 bin yıllık kamusal yapı keşfedildi

Boncuklu Tarla'da 12 bin yıllık kamusal yapı keşfedildi

Mardin'in Dargeçit ilçesinin Ilısu Mahallesi'ndeki Boncuklu Tarla'da süren arkeoloji kazılarında 12 bin yıllık "kamu yapısı" kalıntılarının bulunduğu açıklandı.

Mardin'in Dargeçit ilçesinin Ilısu Mahallesi'nde, "Ilısu Barajı ve HES Projesi Etkileşim Alanında Kalan Kültür Varlıklarının Belgelenmesi ve Kurtarılmasına Yönelik Çalışmalar" kapsamında Mardin Müze Müdürlüğünce 2012'den beri sürdürülen arkeolojik kazılar aralıklarla sürüyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş başkanlığında arkeolog, antropolog, arkeozooloji ve arkeobotanik uzmanlarının yer aldığı 15 kişilik ekip tarafından yürütülen kazıların bu sezonunda 12 bin yıllık olduğu belirtilen "kamu yapısı"nın kalıntılarına ulaşıldı. 

Boncuklu Tarla'nın Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem'e tarihlenen bir yerleşim yeri olduğunu, köylülerin burada çok fazla boncuk bulmasıyla adının bu şekilde literatüre girdiğini hatırlatan hatırlatan Doç. Dr. Ergül Kodaş kazılarda kalıntılarına ulaşılan "kamu yapısı"na ilişkin, "Milattan önce 10 bin yılına ait 3 defa üst üste inşa edilmiş binanın önemli bir bölümü açığa çıkarıldı. Bir binanın tamamı gün yüzüne çıkarıldı. Bu, konut olmayan birçok kişi veya grup tarafından kullanılmış büyük boyutlu yapılar." dedi.

Yapıların içinde steller (dikilmiş, yüksekliği eninden uzun yekpare bir taştan oluşan yapıt), payandalar (düşey bir taşıyıcıyı, binayı ya da tekneyi gerek dengede tutabilmek gerekse devrilmesini, çökmesini ya da kaymasını engellemek amacıyla kullanılan ahşap ya da betondan göğüsleyici dayanak) ve kolonların olduğunu belirten Kodaş, yapının hem mimari hem de iç düzenlemeleri açısından konuttan farklı bir şekilde inşa edildiğinin belirlendiğini belirtti.

Kodaş, kazı ilerledikçe bu binanın altında iki ayrı evreye ait yapıların olduğunu fark ettiklerini dile getirdi.

"Benzer boyutlara ve özelliklere sahip binalar aynı alana üst üste inşa edilmişler. Evrelerin hepsi milattan önce 10 bin yılına ait. Biri terk edildikten sonra doldurulmuş ve onun üzerine yenisi inşa edilmiş. Her evre arasındaki tam süreyi henüz bilemeyiz ama çok uzun bir süre geçmemiş, öyle görünüyor." ifadelerini kullanan Kodaş, inanç merkezleri olarak da ilişkilendirilebilecek bu "kamu binaları"nın ne amaçla kullanıldığının ilerleyen süreçte daha iyi ortaya çıkacağını belirtti.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar