Bolu'nun Mudurnu İlçesi'ndeki kazıyla ilgili tüm bilgiler ve söylentiler

Bolu'nun Mudurnu İlçesi'ndeki kazıyla ilgili tüm bilgiler ve söylentiler

Sosyal medyada bir süredir Mudurnu'da Tarsus'taki gizemli kazıları aratmayan gizli kapaklı bir kazı yürütüldüğü paylaşımları dikkat çekiyor. Söylentiler ayyuka çıkınca önce yerel sonra ulusal medyada haber olmakta gecikmedi. Bolu İl Kültür Turizm ve Müze Müdürlüğü ekiplerinin yer almadığı ve Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın madencilerle sürdürdüğü ve görünürde arkeolojik yanı olmadığı anlaşılan kazıya dair bilgileri sizin için derledik.

Mudurnu'daki kazı ile ilgili söylentiler

Bolu'nun Mudurnu ilçesi Kovucak ilçesinde, Tarsus'taki gizemli kazıyı anımsatan bir kazı çalışması başlatıldı.

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gizli yürütülen adli soruşturma gerekçesiyle nisan ayında iş makinesiyle kazı çalışması başlatıldı. Yaklaşık bir aylık çalışmanın ardından mayıs ayında Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nden 15 maden işçisi bölgeye getirildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla yapılan ve 3 aydır süren kazıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Bölgeye Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nden getirilen 15 madenci getirildiği ve arazinin sahibi yaşlı çiftin dahi alana sokulmadığı öğrenildi.

Havalandırma sistemi ve jeneratör sisteminin kurulduğu bölgede, yerin metrelerce altında yapılan kazının gizli tutulduğu ve yoğun güvenlik önlemi alındığı öne sürüldü.

Maden işçilerinin telefonlarının toplandığı ve bölgenin güvenlik kamerasıyla 24 saat izlendiği, akşam saatlerinde ara verilen kazı sonrası girişinin mühürlendiği ileri sürüldü.

Esrarengiz kazıyla ilgili daha önce bölgede definecilerin kazı yaptığı ve yakalanan kişilerin jandarma tarafından yakalanıp adli işlem başlatıldığı belirtildi.

ANKA'nın aktardığı bilgilere göre Mudurnaki kazı

Mudurnu ilçesine bağlı Kovucak Köyü mevkiinde Hasan ve Yaşar Toy çiftine ait arazide Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen adli soruşturma kapsamında 26 Mayıs tarihinde kazı çalışması başlatıldı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde görevli yaklaşık 20 madenci bölgeye getirildi. Arazide bulunan ahırın içerisinde başlatılan kazı çalışmalarında geride kalan 2 aylık süreç içerisinde yerin yaklaşık 16 metre derinliğine kadar inildi.

Köy sakinlerinden Rahmi Kavi, "Kazı yapıldığını bizde duyduk. Ama içerigi hakkında bir bilgim yok. Defineden bahsediliyor. Kimileri terörle alakalı şeyler arandığını söylüyor. Kimileri altında bir şehir olduğundan söz ediyor. 90 yıllarda o bölgede yol çalışması yapılırken lahit mezarlara rastlanmıştı." dedi.

Bir başka köy sakini İskender Beşlioğlu ise, "Valla define arıyorlar diyorlar ama başka şey mi arıyorlar bilmiyoruz. Görmeyince bir şey diyemiyoruz. 90'lı yıllarda Karayolları orada çalışma yaparken boş mezarlar çıkmıştı. İçi boş bir mezardı. Burayı iki aydır kazıyorlar" diye konuştu.

DHA'nın aktardığı bilgilere göre Mudurnu'daki kazı 

Öte yandan bölgede önceki yıllarda onlarca kişinin define kazısı yaparken yakalandığı ve jandarma tarafından haklarında adli işlem yapıldığı kaydedildi. Esrarengiz kazı devam ederken ne arandığıyla ilgili herhangi bir açıklama yapıldı.

Köyde yaşayan İskender Beşlioğlu, 1990’lı yıllarda aynı bölgeden daha önce 2 lahit mezar çıktığını belirterek, “Zonguldak’tan madenciler gelmiş. Evin altını kazıyorlarmış. Hazine varmış diyorlar. Bizim bildiğimiz bu. Biz öyle duyduk ama görmedik. Biz alana girmedik. Kimseyi sokmuyorlarmış. Kameralarla izliyorlarmış. Ahırın altında kazıyorlarmış. Başka birinin evine altına doğru kazıyorlarmış. Yolun altında mı üstünde mi bilmiyoruz. Evin altında diyorlar. 1990’lı yıllarda yol yapılırken, buradan 2 tane mezar ve sandık gibi bir şey çıkmıştı. Başka bir şey bilmiyoruz. Onları da alıp götürmüşlerdi, nereye götürdüler bilmiyoruz. Yolun altından çıkmıştı. 2 tane mezar çıkmıştı. Lahit mezardı çıkan mezarlar. Eskiden beri buralarda bir şeyler çıkıyor. Ben hiç karşılaşmadım. Burayı da kazıyorlar, kimseyi sokmuyorlar şimdi. Oraya ev sahiplerini de sokmuyorlar. Jandarma ve polisler koruyor” dedi.

Köyde yaşayan Mehmet Kapucu “Duyduğumuza göre buraya maden ocağından işçiler gelmiş. Kazı yapılıyormuş. Altın ve hazine olduğu söyleniyor. Bizi yaklaştırmıyorlar. Biz kenardan, uzaktan görüyoruz sadece. Hazine olduğu için kazılıyor deniliyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar