Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanına doğalgaz hattı döşenecek

Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanına doğalgaz hattı döşenecek

Danıştay, Edirne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararına istinaden doğalgaz hattı döşenmesinin uygun olmadığı kararı veren Tekirdağ İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, Antik Perinthos kenti bölgesindeki birinci derece arkeolojik sit alanına hat döşeneceğini söyledi.

Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde, Marmaraereğlisi Belediye Başkanlığı tarafından yapılan itiraz üzerine, Danıştay Dördüncü Dairesi,  Tekirdağ İdare Mahkemesi’nin Edirne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun ‘1. Derece arkeolojik sit alanı olan Antik Perinthos kentinin içinden doğalgaz dağıtım hattı döşenmesinin uygun olmadığı yönündeki kararını bozdu.

Edirne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun Marmaraereğlisi ilçesi 1. Derece arkeolojik sit alanı olan Antik Perinthos kentinin içinden doğalgaz dağıtım hattı döşenmesinin uygun olmadığına ilişkin 05/12/2014 tarih ve 2074 sayılı kurul kararının iptaline yönelik Marmaraereğlisi Belediyesi’nin ilk önce başvurduğu Tekirdağ İdare Mahkemesi Edirne Kültür Varlıkları Koruma kurulu kararını uygun bulmuştu.

Bunun üzerine Marmaraereğlisi Belediye Başkanlığı’nın Danıştay On Dördüncü Dairesi’ne taşıdığı davada; Danıştay, Tekirdağ İdare Mahkemesi’nin kararının bozulmasına karar verdi.

Danıştay On Dördüncü Dairesi’nin kararına itiraz eden Edirne Kültür Varlıkları Kurulu’nun itirazı da Danıştay üst mahkemesi tarafında reddedildi.

Böylelikle; 1. Derece arkeolojik sit alanı olan Marmaraereğlisi merkezdeki  Perinthos Antik kentinin içinden doğalgaz dağıtım hattı döşenmesinin yolu açıldı.

Danıştay'ın gerekçesi: Dağıtım hatlarının yapılmasının zorunlu bir altyapı uygulaması

Tekirdağ İdare Mahkemesi’nin doğalgaz hattının 1. Derece arkeolojik sit alanı bölgesinden geçmesine uygun olmadığı yönündeki kararını Danıştay On Dördüncü Dairesi “doğalgaz verilebilmesi için dağıtım hatlarının yapılmasının zorunlu bir altyapı uygulaması niteliğinde olduğu” gerekçesi ile bozdu.

Dava sonucunu vatandaşlarla paylaşan Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, “Birinci derece Arkeolojik sit alanı bölgesi için yıllardır sürdürdüğümüz çalışmalar başarıya ulaştı. Edirne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun doğalgaz çalışmasının yapılmasının sit alanına zarar vereceği yönündeki kararını Tekirdağ İdare Mahkemesi’ne taşımıştık. Tekirdağ İdare Mahkemesi talebimizi reddetti. Danıştay’a yaptığımız itirazı kazandık. Danıştay On Dördüncü Dairesi doğalgaz verilebilmesi için dağıtım hatlarının yapılmasının zorunlu bir altyapı uygulaması olduğunu belirti. Vatandaşımızın rahat ve huzurlu bir ortamda yaşaması bizim olmazsa olmazımızdır. Her şey halkımız için. Birinci derece arkeolojik sit alanında oturan vatandaşlarımıza ve tüm ilçemize hayırlı olsun. “dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar