Berlin'deki Bergama Müzesi 2027 yılına kadar kapanıyor!

Berlin'deki Bergama Müzesi 2027 yılına kadar kapanıyor!

Türkiye'deki Bergama Antik Kenti'nden Osmanlı döneminde götürülen arkeolojik eserlerin yer aldığı Berlin Pergamon Museum'un geniş çaplı restorasyon nedeniyle 2027 yılına kadar tamamen kapatılacağı açıklandı. Müzenin bir bölümü 2027 yılında diğer bölümleri ise 2037 yılında ziyarete açılacak.

Almanya’nın başkenti Berlin’de turistlerin cazibe merkezi Bergama Müzesi, dört yıllığına kapanıyor.  Prusya Kültür Varlıkları Mirası Vakfı tarafından yapılan açıklamada, müzenin geniş kapsamlı bir restorasyona alınacağı belirtildi.

Hürriyet'ten Murat Tosun'un haberine göre; Kuzey kanadı ve ünlü Bergama Sunağı’nın bulunduğu orta kanat, 2013 yılından bu yana kapalıydı. A bölümü restorasyon çalışmaları olarak adlandırılan bu bölümün 2027 yılında tekrar ziyaretçilere açılması planlanıyor. İkinci bölüm olan B bölümü restorasyon çalışmaları ise 23 Ekim’de başlayacak ve müze böylelikle tamamen kapanacak. Bergama Müzesi’nin tamamının 2037 yılına kadar yeniden açılması planlanıyor.

İnşaatın iki aşamaya bölünmesiyle birlikte, başlangıçta bazı bölümlerin kapsamlı çalışmalar sırasında her zaman erişilebilir kalması düşünülüyordu ancak sürpriz bir kararla plan değiştirildi.

PERGAMON MÜZESİNDEKİ RESTORASYONUN MALİYETİ

İlk bölümün restorasyonunun 489 milyon Euro’ya mal olduğu bildirildi. İkinci kısım için ise 722 milyon 400 bin Euro öngörüldü. Buna ek olarak, riskler ve fiyat artışları için şu ana kadar 295 milyon 600 bin Euro hesaplama yapıldı. Bu da toplam maliyetin 1.5 milyar Euro’ya ulaşabileceği anlamına geliyor. Binanın bu kısmının, özellikle nem girişi, cepheler ve çatılar nedeniyle yenilenmesi gerekiyor. Teknik tesisatların da eski olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra, yeni bir bina olarak dördüncü bir kanat planlanıyor.

Ayrıca Müzeler Adası’ndaki binaların birbirine bağlanması da planlanıyor. Bergama Müzesi, 1910 ve 1930 yılları arasında inşa edildi ve Müzeler Adası’nın en bilinen parçası. Beş tarihi müze binasından oluşan Müzeler Adası, özel önemi nedeniyle 1999 yılından bu yana Unesco tarafından Dünya Mirası olarak sınıflandırıldı. Klasik Eski Eserler Koleksiyonu, Antik Yakın Doğu Müzesi ve İslam Sanatı Müzesi’ni içeren Bergama, Almanya’daki sayılı müzelerden biri olarak her yıl 1 milyondan fazla ziyaretçi ağırlıyor. Koronavirüs salgınından önce inşaat nedeniyle ilk kapanışlara rağmen 2019’da 804 bin ziyaretçi ağırladı.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar