Bartın'daki arkeolojik yüzey araştırmaları heyecanlandırıcı veriler içeriyor

Bartın'daki arkeolojik yüzey araştırmaları heyecanlandırıcı veriler içeriyor

Arkeoloji bölümünü kapatmak zorunda kalan okullar arasında yer alan Bartın Üniversitesi'nin Sanat Tarihi Bölümü tarafından yürütülen ve yaklaşık 2 yıl süren arkeolojik yüzey araştırmalarında tespit edilen Paleolitik döneme ait buluntular, bölge tarihinin 10 bin yıldan daha eski olduğunu ortaya çıkardı.

Bartın Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Fatma Bağdatlı Çam tarafından yürütülen "Bartın İli ve İlçeleri Yüzey Araştırması: Bartın'ın Taş Çağlarından Osmanlı Döneminin Sonuna Kadar Olan Dönemlere Ait Kültür Varlıklarının Tespiti ve Belgelenmesi Projesi" kapsamında 7 farklı üniversiteden öğretim elemanlarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı personelinin yer aldığı çalışmalar 2 yıl boyunca devam etti.

Çalışmalarda, Bartın'ın Ulus ve Amasra ilçeleriyle merkeze bağlı Mugada, Karasu, Beşköprü, Arıönü, Güzelcehisar, Kocareis ve Arıt köylerinde yüzey araştırmaları yapıldı.

Dr. Öğretim Üyesi Fatma Bağdatlı Çam: Bölge tarihi Taş Çağlarına kadar uzanıyor

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Öğretim Üyesi Çam, uzun soluklu çalışmalar sonucunda elde edilen bulgularla Bartın'ın yerleşim tarihinin Paleolitik dönem olarak adlandırılan Taş çağlarına kadar uzandığını aktardı.

Tespit edilen buluntuların bölge tarihinin 10 bin yıldan eski olduğunu kanıtladığını belirten Çam, şu ifadeleri kullandı: "Bölgede elde edilen Paleolitik döneme tarihlenen taş aletler bölge tarihinin on bin yıldan daha eski olduğunu kanıtlamaktadır. Yine Amasra'nın yerleşim tarihi de bilinenden daha eski. Ceneviz Kalesi ile tanınan Amasra ilçesinde Roma ve Bizans dönemine ait önemli yapı kalıntıları korunurken, antik kentin yapılacak kazılarla ortaya çıkartılabileceği anlaşılmaktadır. Ayrıca Amasra ve çevresinde olasılıkla Demir çağlarından itibaren kullanılan Anakaya Anıtları ve seramik buluntular tespit edilmiştir. Amasra'nın yerleşim tarihi bilinen 3 bin yıldan daha eskiye uzanmaktadır.

Çam, Amasra dışında en az burası kadar önemli ve görkemli yeni yerleşim merkezlerinin tespit edildiğini bildirerek, Bartın'da gerçekleştirilen ve bölge tarihiyle ilgili yeni verilerin ortaya konulduğu çalışmalara destek verenlere teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun: Bölge tarihini değiştiren,  bizleri heyecanlandıran bir proje

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun da proje ekibini gayretlerinden dolayı kutlayarak Bartın Üniversitesi olarak bölgeden başlayarak ülke gelişimine katkı sunmak için gayret ettiklerini vurguladı.

Uzun, şunları kaydetti: "Bu misyonla Sanat Tarihi Bölümü öğretim elemanlarımız tarafından yürütülen ve dış paydaşlarımızın destek verdiği projeyi oldukça anlamlı buluyorum. Bölge tarihini değiştiren, ortaya konulan verilerle bizleri heyecanlandıran proje dolayısıyla başta Dr. Öğretim Üyesi Fatma Bağdatlı Çam olmak üzere tüm çalışma ekibine teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde bu çalışmaya entegre olarak yapılacak çalışmalarla da önemli sonuçlar elde edilecektir. Ayrıca bu doğrultuda destekleri için Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte bakanlık çalışanlarına, iyi dilekleri ve yakın ilgileri dolayısıyla YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Yekta Saraç hocamızla birlikte YÖK üyelerimize de şükranlarımı sunuyorum."

Selim Bostancı- AA


Benzer Haberler & Reklamlar