Balıkesir'den Roma'ya gemilerle mitolojik yolculuk

Balıkesir'den Roma'ya gemilerle mitolojik yolculuk

Roma İmparatorluğu'nun kurucularının atası kabul edilen Aeneas'ın, Edremit'teki antik kent Antandros'tan başlayıp İtalya'da sona eren yolculuğunun, gemilerle aynı rota izlenerek gerçekleştirilmesi için çalışmalar sürüyor.

BALIKESİR: Mitolojiye göre Troya kraliyet ailesinden Ankhises ve tanrıça Afrodit'in oğlu olan, Roma İmparatorluğu'nun kurucularının atası kabul edilen Aeneas'ın, Balıkesir'in Edremit ilçesindeki antik kent Antandros'tan başlayıp İtalya'da sona eren yolculuğunun, gemilerle aynı rota izlenerek canlandırılması için çalışma yapılıyor.

Edremit'in Altınoluk Mahallesi'nde 16 yıldır sürdürülen Antandros Antik Kenti kazısını yürüten Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat,  Ankhises ve Afrodit'in oğlu Aeneas'ın, Troya Savaşı'nda Hektor'dan sonra en büyük kahraman olarak bilindiğini söyledi.

Aeneas'ın görevinin Troya'dan ayrılıp yeni bir yurt kurmak, böylece soyunu yeni kuracağı topraklarda yüzyıllar boyu sürdürmek olduğunu anlatan Polat, mitolojik kahramanın, bu çerçevede, beraberindeki Troyalılar ile Kazdağları'nın (mitolojide İda Dağı) eteklerindeki Antandros'a geldiğini belirtti.

Burada bir süre kalıp kendini toparlayan Aeneas'ın, inşa ettiği 20 gemiyle ilkbahar başlarında Antandros kıyısından ayrıldığını dile getiren Polat, şöyle konuştu:

"Aeneas, tanrıların kendisine verdiği emir doğrultusunda yeni bir Truva kurmak üzere saptanan kişi. Bu çerçevede Roma İmparatorluğu'nun kurulmasıyla ilgili önemli bir kimlik. İmparatorluğu kuranların atası olarak biliniyor. Aeneas, Antandros'tan gemilerle yola çıktıktan sonra İtalya'da ilk ayak bastığı yer Castro. Bu çerçevede 'Anadolu Avrupa Tarihsel Birlikteliği Antandros-Castro' diye bir AB projesi hazırladık. Her iki yerde de fotoğraf sergileri açıldı, sempozyumlar düzenlendi. Bu konuda halk bilgilendirildi ve bir altyapı oluşturuldu."

- 15-20 metrelik ahşap yelkenlilerle "mitolojiye yolculuk"

Şimdi sıranın, o dönem kullanılan antik gemileri yapmaya geldiğini vurgulayan Polat, "Antandros'ta antik gemiler yaparak Aeneas'ın izlediği rotayı takip edeceğiz. Yani Antandros'tan Roma'ya kadar giden, Roma İmparatorluğu'na uzanan antik yolculuğu tekrar canlandıracağız." dedi.

Kazı çalışmaları yürüten bazı İtalyan öğretim üyeleriyle iş birliği ve toplantılar yaptıklarına işaret eden Polat, ilkbaharda da çalıştay düzenleyeceklerini söyledi.

Aeneas'ın gemi seyahatinin güzergahında bulunan, Yunanistan, Arnavutluk, Tunus ve İtalya'nın antik kentlerinin bağlı olduğu yerlerin belediye başkanlarını çalıştayda bir araya getireceklerini bildiren Polat, kendilerine gemi projesini anlatacaklarını dile getirdi.

Polat, şunları kaydetti:

"Bu projede onlar da olsun istiyoruz. Roma ve Avrupa'nın temelini oluşturan Roma İmparatorluğu ile Antandros arasında böyle sıkı, mitolojik ve tarihsel bir bağ var. Bu bağın farkındalığını gerek Avrupa topluluğunda gerek Türkiye'de yaratmak için bu projeyi hazırladık. 15-20 metrelik ahşap, yelkenleri ve kürekleri bulunan gemiler inşa ederek, Antandros'tan yola çıkıp Aeneas'ın izlediği rotayı izleyerek Roma'ya ulaşacağız. Bu proje sadece bir yolculuktan ibaret olmayacak. Bu yolculuğun belgeselini çekerek Avrupa televizyonlarında yayınlatmak da amacımız. Böylece burayı bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Zaten Avrupalılar da Aeneas'ı çok iyi biliyor."

Gemi için ihtiyaç duyulacak keresteleri bile o dönemde olduğu gibi İda Dağı'ndan karşılayacaklarını anlatan Polat, inşa edilecek iki antik ve bir refakatçi gemiyle "mitolojiye yolculuk" yapacaklarını belirtti.

AA Hakan Firik


Benzer Haberler & Reklamlar