Bakanlık Phaselis vakasını böyle savundu: Doğada ve tarihi eserlerde zarar yok!

Bakanlık Phaselis vakasını böyle savundu: Doğada ve tarihi eserlerde zarar yok!

Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi ihalesi sonuçlanmadan, ihaleyi alan şirketin arkeolojik SİT altında çalışmaya başlamasıyla ilgili iddia üzerine açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, projenin amaç ve içeriğini açıklamakla yetindikten sonra çalışmanların Bakanlığın Kazı ve Müze Başkanlığı'nın denetiminde sürdüğünü, doğaya ve tarihi eserlere zarar vermenin söz konusu olmadığını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Kemer-Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ başlığıyla ihaleye çıktı. 30 Ocak’ta sonuçlanan ihale İstanbul merkezli Se-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. firmasına verildi.

İhale şartnamesine göre projenin 60 günde tamamlanması planlanırken, ihaleyi alan şirketin Proje ihalesi sonuçlanmadan arazide iş makineleri ile çalışmaya başladığı idda edilmişti.

Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi ihalesi sonuçlanmadan, ihaleyi alan şirketin arkeolojik SİT altında çalışmaya başlamasıyla ilgili iddia üzerine  açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasında çalışmanın başlama zamanına hiç değinmemesi dikkat çekti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Kemer-Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ projenin amaç ve içeriğini özetlemekle yetindikten sonra "çalışmanların Bakanlığın Kazı ve Müze Başkanlığının denetiminde sürdüğünü, doğaya ve tarihi eserlere zarar vermenin söz konusu olmadığını" belirtti.

BAKANLIĞIN PHASELİS VAKASI AÇIKLAMASININ TAM METNİ ŞU ŞEKİLDE

Gazeteci Yusuf Yavuz'un sitesinde yer alan habere göre; (bakınız: https://yusufyavuzhaber2022.wordpress.com) Antik kentin batı limanına bitişik Bostanlık Koyu ve kuzeydoğu kesiminde yer alan Cennet Koyu’nda toplam 85 bin metrekarelik alanda günübirlik tesisler inşa edilecek. Burada kafeterya, otopark, karşılama merkezi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı bulunacak.

Proje için1000 metreküpten fazla beton malzemenin de kullanılacağı projenin inşası için PVC, demir ve alüminyum gibi malzemelerin yanı sıra yoğun olarak ahşap kullanılacak.

Bir kısmı tarım arazisi niteliğindeki özel mülk olan arazinin tamamı Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde bulunuyor.

Phaselis Antik Kenti’nin arkeolojik sit alanı sınırları 2016’dan itibaren genişletilmişti. Bakanlığın projesi bugüne kadar yapılaşmadan korunan Bostanlı Koyu ve Phaselis’in kuzeydoğusunda yer alan Cennet Koyu olarak da anılan Alacasu Koyu’nu kapsıyor.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar