Bahçesine fidan diken Elazığlı köylü tarihi mozaik buldu, arkeologlar kazıya başladı

Bahçesine fidan diken Elazığlı köylü tarihi mozaik buldu, arkeologlar kazıya başladı

Elazığ'ın Salkaya köyünde yaşayan Mehmet Emin Sualp, bahçesine vişne fidanı dikmek için toprağı kazarken tarihi eser olacağını tahmin ettiği desenli zeminle karşılaştı. Bilinçli köylü hemen kazmayı bırakarak Elazığ Müze Müdürlüğüne haber gönderdi. Arkeolog Bizans veya Roma dönemine ait olabilecek taban mozaiği tepit ettikleri alanda arkeolojik kurtarma kazısına başladılar.

Merkeze bağlı Salkaya köyünde bahçesine vişne fidanı dikmek için çukur açan Mehmet Emin Sualp, toprağın altında sert bir zemin olduğunu fark etti.

Eliyle yüzeyi temizleyen Sualp, zeminin renkli ve desenli bir yapıya sahip olduğunu görünce, bunun tarihi bir kalıntı olabileceğini düşünerek incelenmesi için Elazığ Müze Müdürlüğü ile jandarmaya bilgi verdi.

Jandarma gözetiminde Elazığ Müze Müdürlüğü ekiplerince bölgede yapılan incelemede Bizans ya da Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi bir yapının taban mozaikleri olduğu tespit edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Elazığ Müze Müdürlüğünce koruma altına alınan alandaki tesadüfen bulunan mozaiklerin gün yüzüne çıkarılması için arkeolojik kurtarma kazısı başlatıldı.

Bir arkeolog, bir sanat tarihçisi ve 4 işçiden oluşan kazı ekibinde mozaikleri tesadüfen keşfeden Sualp da yer alıyor.

Kazı sorumlusu arkeolog Bilal Aydın, yaptığı açıklamada, bulunan mozaiklerin, yakın bölgelerde ortaya çıkarılan benzer mozaiklerden yola çıkarak erken Bizans dönemi ve geç Roma dönemine ait olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.


Benzer Haberler & Reklamlar