Aykan Özener, arkeoloji fotoğrafçılığının inceliklerini anlattı

Aykan Özener, arkeoloji fotoğrafçılığının inceliklerini anlattı

Aktüel Arkeoloji Dergisi Fotoğraf Editörü Aykan Özener, arkeoloji fotoğrafçılığında en önemli unsurun doğru saatte doğru ışığı yakalamak olduğunu söyledi.

Aktüel Arkeoloji Dergisi Fotoğraf Editörü ve Çanakkale'deki Pan Görsel Sanatlar Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden emekli öğretim görevlisi, fotoğrafçı ve arkeolog Aykan Özener, Edirne'de 'Arkeoloji Biliminde Fotoğraf Teknikleri' konulu konferans verdi.

Trakya Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu'nun daveti üzerine Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğrencileri ile bir araya gelen Özener, 35 yıllık birikim sonucu elde ettiği deneyim ve tecrübeleri öğrencilerle paylaştı.

Trakya Üniversitesi Türkan Sabancı Gösteri Merkezi'nde yapılan konferansta Özener öncelikli olarak öğrencilere fotoğraf tarihini anlattı. Çeşitli görsellerle desteklediği sunumu süresince öğrencilere, arkeolojik fotoğrafçılık hakkında temel bilgiler sunan Özener, malzeme ve materyal konusunda da birtakım tavsiyeler sundu. Özener, sunumunda özetle şu konulara değindi:

“NE KADAR DOĞRU FOTOĞRAF ÇEKERSEK KAZIYA O KADAR YARDIMCI OLMUŞ OLURUZ”

“1920'li yıllarda Amerika fotoğraf sanatında önemli bir başlangıç yapıyor. Zaten fotoğraf bu yıllardan 40-50 yıl önce bulunan bir şey. Tüm bilim dalları, fotoğrafla birlikte meşhur olur. Fotoğrafın temel amacı belgedir. Kazı yapılarında da belge çok önemli olduğu için fotoğraf da ayrı bir önem arz eder. Şunu da unutmamak lazım kazıda çalışan her fotoğrafçı kazı başkanına yardımcı olmak için çalışıyor aslında. Kendi başına bağımsız gideyim de arkeolojik fotoğrafçılık yapayım olayı değil. Öyle bir şans da yok zaten. Özellikle son zamanda içeri girip rahat çalışma imkanı sunulmuyor ancak kazı zamanında öğrenci arkadaşlar ve kazı fotoğrafçısı ciddi çalışmalar yapıyor. Aslında bundan en iyi faydayı kazı başkanı görüyor çünkü kazı başkanı takımın kaptanı. Yapılan her şey ona sunuluyor ve o da ona sunulan belgeler üzerinden savlar oluşturacak. Ne kadar doğru fotoğraf çekersek kazı başkanına da o kadar yardımcı olmuş oluruz. Çünkü kazı başkanı da kendi başına bir iş yapmıyor. Heryıl arkeoloji sempozyum ve sunumların da bunları düzgün bir şekilde ilgili kişilere sunuyor. Bu sunumun düzgün olması da çok önemli. Kazı başkanın yaratmış olduğu elde ettiği bulgularla oluşturacağı kitaba doğru düzgün fotoğraflar çekilmesi lazım ki fotoğraf bakan kişi bunu doğru düzgün algılayabilsin.

“İYİ BİR ARKEOLOG OLABİLECEĞİNİZ GİBİ İYİ BİR ARKEOLOJİ FOTOĞRAFÇISI DA OLABİLİRSİNİZ”

İyi bir arkeologsan iyi bir arkeoloji fotoğrafçısı da olabilirsiniz. Artık dijital teknoloji de gelişti. Çok sayıda teknik öğrenirseniz sizlere büyük faydalar sağlar ve ne önemlisi de iyi bir arşiv kafasına sahip olabilirsiniz. Arkeoloji fotoğrafçılığı binlerce fotoğraf çekip bir kenara bırakmak değildir. Bunları her akşam gündüzden ekişmiş fotoğrafları doğru bir şekilde anahtar kelimelerle kodlayıp arşiv oluşturmaktır.”

PÜF NOKTASI; DOĞRU SAATTE DOĞRU IŞIK

Özener ayrıca arkeoloji fotoğrafçılığında en önemli konunun doğru saatlerde doğru ışığı yakalamak olduğunu belirterek, “Bu her zaman mümkün olmayabilir ancak o zaman da doğru şartlarda doğru ışığı kullanıp fotoğraf çekmeliyiz” dedi.

Özener ayrıca öğrencilere pratik kolaylık sağlayacak ve rehberlik sağlayacak bilgiler verdi.
Sunumun ardından topluluk danışmanı Doç. Dr. Ahmet Yaraş ve topluluk başkanı Ahmet Faruk Tabakoğlu tarafından Aykan Özener'e teşekkür plaketi verildi.

Orkun Akman - Hudut Gazetesi


Benzer Haberler & Reklamlar