Avustralya'nın ilk yerlilerine dair ilginç arkeoloji araştrması

Avustralya'nın ilk yerlilerine dair ilginç arkeoloji araştrması

İnsanlar Avustralya'ya 50.000 yıldan daha eski bir zamanda Avrupa'dan teknelerle seyahat ederek gelmiş olabilir. Bugün uzun görünen mesafe batık adalar sayesinde o günlerde daha kolay aşılabilirdi.

İnsanların Avustralya'ya ilk nasıl ulaştıklarına dair gizemi çözmek için çalışan araştırmacılar, gelişmiş derin deniz haritalarını bir araya getirdiler. Barrow Island Arkeoloji Projesi (BIAP) çerçevesinde yolculuk simülasyon teknikleri ve genetik bilgiler kullanılarak, ilk yerleşimcilerin batık adalar arasında deniz taşıtları (muhtemelen kanolarla) bilinçli seyahat eden gruplar olduğu öne sürüldü.

Malezya Havayolları'nın kaybolan  MH370 uçağının enkazını aramak için kullanılan tekniklere benzer, en modern modelleme kullanan  araştırma ekibi  Timor ve Roti adalarındaki üç alanı kulanan eski çağ gemilerinin muhtemel güzergahlarını izlemek için yüzlerce muhtemel geçiş rotasını simüle etti.

Batı Avustralya Üniversitesinden (The University of Western Australia) Professor Peter Veth başkanlığındaki James Cook Üniversitesi araştırmacıları, Antik DNA ve CSIRO Avustralya Merkezi (Australian Centre for Ancient DNA and CSIRO,) ile Avustralya Biyoçeşitlilik ve Miras için Mükemmeliyet Merkezi (CABAH) (Centre for Excellence for Australian Biodiversity and Heritage) uzmanları; araştırma sırasında rüzgârlar, okyanus akıntıları ve kürek çekme gibi birçok faktörü göz önünde bulundurdular.

Batı Avustralya Üniversitesi Arkeoloji Disiplin Kürsü Başkanı Dr .Sven Ouzman, çalışmanın Avustralya'nın kıyılarına ilk ayak basanı insanlara dair yeni bakış açıları getirdiğini belirterek, "“Onlar yetenekli deniz kılavuzlarıı liderliğinde yeni toprakları keşfetmek için bilinçli yolculuklara çıktılar” dedi.

Quaternary Science Reviews dergisinde Avustralya'nın kuzeyindeki Barrow adaları ve denzi çölünü aşan ilk insanlar (Early human occupation of a maritime desert, Barrow Island, North-West Australia) başlığı ile yayınlanan 15 Haziran 2017 tarihli makaleye göre,  Pleistosen çağda Avustralya'nın Kuzey Batı Rafı'nda bulunan Kimberley kıyıları (202 kilometrekarelik sahil şeridi) adalar arası seyahate müsait özellikler taşıyordu. Ve bugün batık olan pek çok ada o zamanlar deniz üstündeydi.

İlk yerleşimciler belki az sayıdaydı ama planlanmış bir yolculukla gelmişlerdi

Avustralya Biyoçeşitlilik ve Miras için Mükemmeliyet Merkezi uzmanları 50 bin yıl önceki coğrafi şeklin farklı olduğuna dikkat çekerek,  “Avustralya kıyı şeridi 50.000 yıl önce çok farklıydı.  Dğer kıtalarlarla toprak bağlantısı  yoktu. Falat Avustralya'nın kuzeyine bir dizi ada vardı. Bugün haritalarda görünmeyen o batık adalar sayesinde Avustralya ile Avrupa arasında iletişimi sağlayan yolculuklar yapılabilirdi. İlk yerleşimcilerin sayıları 100 ya da 200 kişi olabilir. Ama onların seyahati dikkatle planlanmış bir yolculuktu" yorumunda bulunuyorlar.

İlk yerleşimciler bilinçsiz geldi, deniz taşıtını kullanma yeteneğini yitirdiler tezi yanlış

Araştırmanın bulgulara göre İlk Avustralyalıların teknelerle planlı seyrüsefer yaptıkları ve kano yapımı ve deyahat konusunda becerikli olduklarına dair kanıtlar var. Araştırmacılar elde ettikleri bulgulara göre;Avustralya'nın ilk yerleşmecilerinin, kaza sonucu ya da bilinçsizce gelmiş bir avuç insan olduğu ve daha sonra deniz taşıtını kullanma yeteneğini yitirdiği şeklindeki eski tezlerin yanlış olduğunu savunuyorlar.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar