Denizli'nin Buldan ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda, buldan gölünde fosilleşmiş 21 bin yıllık zeytin polenleri bulunduğu açıklandı. Öte yandan Buldan’da zeytin tarımının M.Ö. 50 ila M.S. 600 yılları arasında altın çağını…
Milattan bu yana içinde hangi medeniyet ne kadar insan öldürdü?” sorusunun cevabı arandı. Batı medeniyeti'nin ilkel saydığı kavimlerden dört kat daha fazla insan öldürdüğünü ortaya çıkan araştırma ABD'nin Kentucky eyaletinde bulunan Louisville…
Popüler arkeolojinin cevabı en çok merak edilen sorusu muhtemelen Mısır Piramitlerinin o günün şartlarında nasıl yapıldığı. Gizem adım adım çözülüyor. Piramitlerin yapımını anlatan günlükten sonra araştırmacılar, Büyük Giza Piramidi'nin bulunduğu…
Tarih, mimarlık, sanat tarihi, arkeoloji, sosyoloji, antropoloji, coğrafya, şehir planlama, kent çalışmaları gibi çeşitli alanlardan araştırmacıların İstanbul’un Geçmişi ve Bugününe Dair Yeni Araştırmaları Yıllık dergisine…
Arkeoloji gizemlerinden biri olan Bronz Çağı'nda Avrasya'daki bronz üretimi için kullanılan kalayın kökeni; Türkiye, İsrail ve Yunanistan'da bulunan külçeler incelenerek araştırıldı. Kalayın Tunç Çağında Anadolu, Ege ve Akdeniz'e sanıldığı gibi…
British Council’ın ‘Kültürde Kadın Gücü’ araştırması, iş gücünün yarıdan fazlasının kadın olduğu saptanan kültür-sanat sektöründeki kadın profesyonellerin ve yöneticilerin ihtiyaç ve isteklerini yansıttı.
KHÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi'nin Türkiye’de Yükseköğretimdeki Cinsiyet Eşit(siz)liği raporuna göre; Türkiye’de akademisyenlerin yüzde 61,8’i erkek iken, yüzde 38,2’si kadın. Rektörlerin ise yüzde 90,9’u erkek iken,…
SARAT'ın arkeoloji farkındalığı anketinde; Türkiye’de insanlar giriş ücretinin yüksek olmasından ötürü arkeolojik alanları ziyaret etmiyor önermesine katılanlar yüzde 68 olurken, Türkiye’de yaşamış eski uygarlıklardan hangilerini biliyorsunuz,…
John Templeton Vakfı'nın desteğiyle, karmaşık toplumlar mı yoksa cezalandırıcı tanrı inancı mı önce doğdu sorusuna şu ana dek gerçekleştirilen en geniş çaplı çalışma ile cevap arayan araştırmacılar, cezalandırıcı tanrı inancının, nüfusu bir milyonu…
Simon Fraser Üniversitesi Arkeoloji Bölümü üyelerinin sonuçları Paleolitik Arkeoloji Dergisinde yayınlanan araştırmasında, paleolitik çağ insanlarının mağaralardaki el izlerinde eksikliği dikkat çeken parmaklarının dini inanç ritüeli olarak kurban…
LEG 161 projesi kapsamında Doğu Akdeniz’de yapılan sondaj kazısının sonuçlarını dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Cevdet Merih Erek, “Bunlar gizlenen, saklanan ve gün yüzüne çıkmayan raporlar. Ben bunlara bir şekilde internet üzerinden ulaştım ve bir…
Çatalhöyük'teki arkeolojik kazılarda bulunan çanak çömleklere sızmış besin artıklarının analizi, Anadolu'da neolitik çağ çiftçilerinin mutfak kültürleri hakkında ipuçları ortaya çıkardı.
Mesoamerica'da sıkça kullanılan ve Güney Amerika'dan temin edildiği düşünülen turkuaz mineralleri üzerinde yapılan araştırma, eski Amerikan toplumları arasında ticari ilişki olduğu tezlerini desteklemedi.
Atlı savaşçıları ile Avrupa'yı tehdit eden Hun akınlarının, veba salgına yol açan virüslerin atalarını da atları vasıtası ile taşımış olabileceği iddia edildi. Bilimsel verilere dayandırılan ihtimal, Türklerin Çinlilere karşı uyguladığı biyolojik…
İnsanlar Avustralya'ya 50.000 yıldan daha eski bir zamanda Avrupa'dan teknelerle seyahat ederek gelmiş olabilir. Bugün uzun görünen mesafe batık adalar sayesinde o günlerde daha kolay aşılabilirdi.
Çanakkale'de gerçekleştirilen 40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu bugün tarihi ve arkeolojik alanlara yapılan gezilerle sona erdi
Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sonuçları Toplantısı 40 Yaşında. ilki 1979 yılında gerçekleştirilen ve bu ay kırkıncı kez gerçekleştirilecek Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sonuçları Toplantısı’nın 40 Yılını ünlü editör…
Arkeologlar Çanakkale'de buluşmaya hazırlanıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, yaklaşık 500 bilim adamının katılacağı, 40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’na evsahipliği yapacak
Bitlis'te, Ahlat Selçuklu mezar taşlarının özelliklerini gösteren yeni tarihi mezar taşları bulundu. Şahideli ve sandukalı tiplerdeki mezarların üzerindeki geometrik ve kandil motifli taşlarda, kılıç, kalkan, kama ve Mühr-i Süleyman simgeleri ve…
Mısırlı katiplerin bakırlı mürekkep kullandığı anlaşıldı. MS 4. ve 5. yüzyıla ait papirüs metinleri üzerinde yapılan kimyasal analizler, Mısırlıların yazı yazdığı mürekkepte sadece kurum değil, bakır bileşenleri de bulunduğunu ortaya…
İstanbul Arkeoloji Müzesinin kayıtlı 2 milyon obje bulunduğu açıklandı. Objelerin bir milyonu sikkelerden oluşurken, diğer bir milyon tarihi eserlerin envanterinin çıkarılması gerekiyor.
Göbekli Tepe’de kısmen neolitik dönem kafatası kültleriyle bağdaştırılabilecek ama bilinenlerden çok farklı; üzerinde kesik izleri ve delikler bulunan kafatası kemikleri bulundu. Kafataslarındaki deliklerin neden açıldığı konusunda Alman Arkeoloji…