Atatürk Barajında su çekilince 'taş devri resimleri' ortaya çıktı

Atatürk Barajında su çekilince 'taş devri resimleri' ortaya çıktı

Adıyaman'da balıkçılar sayesinde onbinlerce yıllık olduğu sanılan kaya resimleri keşfedildi. Balıkçılar, suları çekilen Atatürk Barajı kıyısında kaya resimleri olduğunu fark etti. Adıyaman Müze Müdürü ve gazeteciler olay yerine koşarak elbiselerle suya dalıp paleolitik döneme ait olduğu tahmin edilen petroglifleri inceledi.

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde suları çekilen Atatürk Barajı kıyısında balıkçılar tarafından Paleolitik döneme ait olduğu iddia edilen kaya resimleri bulundu.

BALIKÇILAR TESADÜFEN BULDU

Kaya resimlerini bulan balıkçı Mustafa Asiltürk hafta sonları hobi amaçlı balıkçılık yaptığını ve bölgeye çok sık geldiğini belirtti. Bölgede arkadaşıyla balık avladığı sırada kaya resimlerini fark ettiklerini dile getiren Asiltürk, "İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gördüğümüz alandaki kaya resimlerini bildirmeyi kendimize görev bildik. Onlar da gerekli incelemeyi yaptılar. Diğer arkadaşlar da böyle durumlarla karşılaştıkları zaman ilgili mercilere bildirmelerini tavsiye ediyoruz." dedi.

MÜZE  MÜDÜRÜ VE BALIKÇILAR OLAY YERİNE KOŞTU

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde suları çekilen Atatürk Barajı kıyısında balıkçılar tarafından kaya resimleri bulunduğunu haber alan Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, kıyafetleriyle suya girerek ortaya çıkan kaya resimlerini incelerken, gazeteciler de kıyafetlerle suya dalarak onu görüntülediler.

Bölgede incelemelerde bulunan Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, balıkçılar tarafından tespit edilen alanda kaya üzerine kazıma tekniğiyle yapılan insan ve hayvan figürleri yer aldığını söyledi.

YABAN KEÇİSİ AVI VE 'ATLI SÜVARİ' TASVİRLERİ VAR!

Kaya üzerinde yaban keçisi avı sahnesi ile at üzerinde süvariyi andıran tasvirlerinin bulunduğunu dile getiren Alkan, resimlerin bulunduğu alanın, 8 metre uzunluğunda ve 70 santimetre genişliğinde olduğunu anlattı.

Alkan, kaya resimlerinin Paleolitik çağ ve daha geç bir döneme tarihlendirilebileceğini aktararak, "Bundan sonra detaylı çalışmalar yapılacak. Eğer önceden tespitli değilse tescil işlemini başlatacağız. Bu alan baraj sularının yaklaşık 10-15 metre çekilmesiyle ortaya çıkmış. Baraj suyu çok az tahribata yol açmış. Bu da sanatın iyi olduğunu göstermektedir." ifadelerini kullandı.

ATLI SÜVARİ Mİ, ALGI YANILGISI MI?

Resimlerin ilk inceleme sonucu Yontma Taş Devri olarak adlandırılan Paleolitik çağa ait olduğu tahmin edildi. Ancak resimlerde yer alan atlı süvari benzeri bir figür kafa karıştırdı.

Çünkü paleolitik çağ yaklaşık olarak 2 milyon yıl önce başlıyor ve M.Ö. 10.000 yıllarında sona eriyor. Atın evcilleştirilmesi ise yaklaşık 6 bin yıl önceye denk geliyor. Yani arada en azından 4 bin yıllık bir fark bulunuyor.

Bu durumda 3 ihtimal söz konusu:

Adıyaman'da bulunan ve Paleolitik çağa ait olduğu tahmin edilen resimlerdeki "atlı süvari" ya bir yanılgıdan ibaret, ya (en azından bu resim) daha geç bir döneme ait ya da en zayıf olasılıkla insanlar sanılandan çok daha önce atları (benzeri hayvanları) binek olarak kullanıyorlardı.

Ancak söz konusu resmin atlı bir süvariye ait olduğu tartışma götürür çünkü resimde binicinin ayakları yer almıyor. Binici gibi görünen insan arkada ayakta duruyor olma ihtimalinde söz edilebilirama bu da zayıf bir olasılık çünkü figürün bel hizasından aşağısı yok. Ayakları görünmüyor.

RESİMLER YERİNDE KORUNACAK

Mehmet Alkan, kaya resimlerinin yerinde korunacağını, suların yeniden yükselmesi halinde ise yapabilecekleri bir şey olmadığını sözlerine ekledi.

Kemal Karagöz - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar