Assos UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içindeki Assos Ören Yeri, "UNESCO Dünya Mirası" geçici listesine kabul edildi.

ÇANAKKALE: Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Assos Ören Yeri'ne ilişkin başvurunun, Kültür ve Turizm Bakanlığınca UNESCO'ya iletildiğini hatırlattı.

Başvurunun kabul edildiğini belirten Dokuz, şöyle konuştu: "Tabii burada bir süreç işleyecek. İlk olarak geçici listeye alındı. Bundan sonraki sürecin sonunda ise daimi olarak kabul gerçekleşecek.

Ancak bu süreçte komisyon ilimize gelerek Assos Ören Yeri'ni ziyaret edecek. Kriterlere uyup uymadığını denetleyecek. Bunun sonunda ise daimi listeye girecek. Bugün geçici listeye alınmanın heyecanını yaşıyoruz. Listede yer alan 16 destinasyon var.

Bunlar arasında Çanakkale'den de Truva Ören Yeri bulunuyor. Listeye Çanakkale'den ikinci destinasyon olarak da Assos Ören Yeri girmiş olacak."

Dokuz, geçen yıl Truva Ören Yeri'nde ziyaretçi sayısının düştüğünü ancak Assos Ören Yeri'nin 2015'te 95 bin olan ziyaretçi sayısının 2016'da 115 bine yükseldiğini ifade ederek Assos'un ziyaretçi sayısı bakımından Truva'yı geçtiğini bildirdi.

Assos'un önemi
Assos Ören Yeri Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan ise Assos'un UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması sürecinin 2014'te başladığını, bu yıl ise sonuç alındığını aktardı.

Başvurunun ardından yaklaşık bir ay içinde listeye girme başarısının elde edildiğini anlatan Arslan, şunları kaydetti: "Bu listeye girmek için kriterler var. Bu kriterlerin 6 tanesi daha çok doğayla ilgili. Diğerleri ise kültürel mirasla ilgili. Biz başvurumuzu yaparken, 3 kritere girdiğini ileri sürdük. Assos bir Yunan polisi olarak dünyanın korunmuş en güzel örneğidir.

Özellikle bizden 150 yıl önce birçok gezginin ya da Amerikalıların vurguladığı Assos'un Yunan polis örneklerinin en güzeli olduğu tezinin doğru olduğunu biz kazılarla bir adım daha ileri götürdük.

Özellikle Anadolu'da en erken yazıtlarımız var. Meclis binası ve tiyatronun Assos'ta inşa edildiğini kesin olarak söyleyebiliriz. Arkaik Çağ'da inşa edilen Anadolu'daki 'dor düzen' tapınakların tek örneğinin Athena Tapınağı olması. Yine belki de ilk defa dünyada filozoflar tarafından dünyada kısa süreli de olsa bu kentin yönetildiğini görebiliyoruz.

Bu aynı zamanda Platon'un ideal devlet teorisinin de kısa sürelide olsa uygulandığını gösteren bir kanıt."

AA Burak Akay


Benzer Haberler & Reklamlar