Arkeolojik SİT alanında otel tepkisi

Arkeolojik SİT alanında otel tepkisi

Çanakkale’de Assos’ arkeolojik ve kentsel SİT alanına yapıldığı iddia edilen otele tepki gösterildi.

Çanakkale’de Assos (Behramkale) arkeolojik ve kentsel SİT alanına yapıldığı iddia edilen otele tepki gösterenler; "koruma ilkelerine, civardaki yapılaşma kimliğine ve kentsel mirasa aykırı olarak inşa edildiği" belirtilen otel projesinin durdurulmasını istiyor.l üç kat

Diken.com’da Rıfat Doğan imzalı habere göre Assos’un tarihsel ve kentsel kimliğine aykırı inşa edildiği iddia edilen betonarme otel, bodrum katıyla birlikte üç kat yükselmiş durumda. Yüksekliğinin bölge yapılaşma koşulların aykırı olarak 6.20 metreyi bulması bekleniyor. Assos’ta genel olarak tek katlı yapılar mevcut.

İl Özel İdaresi’nden ruhsatlı olduğu öğrenilen proje tepki gösteren bazı vatandaşlar;  kararın tekrar gözden geçirilmesini istiyor ve "Bölgenin arkeolojik kalıntılara sahip olması nedeniyle buradaki kazının müze müdürlüğü denetiminde yapılıp yapılmadığı" sorusuna cevap istiyor.

Hazırlanan itiraz dilekçesi İl Özel İdaresi’ne yolladı. Dilekçede otelin emsali olmayan aslına aykırı üç katlı standart dışı büyüklükte betonarme, balkonları olan, tarihi ve doğal dokuya tamamen aykırı, köyün girişindeki tarihi ve doğal görünümünü bozan büyüklük ve nitelikte olduğu belirtildi.

Dilekçede otele ilişkin yapı koruma ilkelerine açık aykırılıklar içerdiği, Behramkale köyü yapı ölçeğiyle uyumsuz olduğu, Berhramkale köyünün topografik yapısını bozacak şekilde inşa edildiği dile getirildi.

Change.org’da imza kampanyası başlatıldı

Ayrıca konuya ilişkin change.org sitesi üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı.

Kampanya metninde şöyle deniyor: “Behramkale köyü, Arkeolojik SİT alanı olarak 1. dereceden sit alanı statüsündedir. Köyün girişinde 1. derece sit alanı olmasına rağmen yasalara aykırı bir şekilde, Anıtlar Kurulu onaylı bir inşaat yapılmaktadır. Assos’un tarihi bütünlüğü ve doğal güzelliği betonla kirletilmektedir. Assos’un tarihini ve güzelliğini korumak adına bize destek vermenizi rica ediyoruz.”


Benzer Haberler & Reklamlar