Arkeoloji kazıları Afyonkarahisar'ın tarihini 3 bin yıl geriye çekti

Arkeoloji kazıları Afyonkarahisar'ın tarihini 3 bin yıl geriye çekti

İki yıl önce başlanan arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarının sonuçlarının yer aldığı Afyonkarahisar İl Araştırma Raporuna göre bölgedeki en erken insan yerleşiminin izleri 8 bin yıl öncesine tarihlendi.

Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Afyonkarahisar İl Araştırma Raporuyla ilgili açıklamasında, bilimsel veriler ışığında Afyonkarahisar'a ait en erken yerleşim izlerinin M.Ö. & binli yıllara tarihlendiğini belirtti.

Kentin önceden bilinen geçmişinin milattan önce 5 bin-5 bin 500 yıllarına tarihlendiğini belirten Tanır, şöyle konuştu: "Kültür ve Turizm Bakanlığımızın iki yıldır, Afyonkarahisar'ın çeşitli yerlerinde arkeolojik kazı ve yüzey araştırmaları çalışmaları var. Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Koçak ile Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez'in oluşturduğu bir ekibin, kentin çeşitli yerlerinde yaptığı yüzey araştırmalarında önemli buluntulara ulaşıldı. Özellikle Gebeceler beldesindeki çalışmalar, Afyonkarahisar'ın tarihini 8 bin yıl öncesine kadar götürüyor."

10 ayrı höyükten elde edilen arkeolojik veriler  incelendi

Tanır, son çalışmalarla bölgedeki en erken yerleşim izlerinin Cilalı Taş dönemine tarihlendiğini vurguladı. Kentin tarihinin, il sınırları içerisindeki 10 höyükten elde edilen veriler ışığında değerlendirildiğini aktaran Tanır, şunları kaydetti:

"Organize Sanayi Bölgesi içindeki 'Çapak Höyük', Susuz beldesinde 'Darboğazlar' mevkisi ve 'Eyüboğlu mevkisi Yörük Yatağı Höyüğü' ile Çeşmealtı höyüğü, Bolvadin ilçesi 'Gövem höyüğü, Çobanlar ilçesi Pani Höyük, Sinanpaşa ilçesi Eyice Höyük, Hocalar ilçesi 'Çalca Asarın Tepe', Şuhut ilçesi 'İçikli Höyük' ve Dinar ilçesindeki 'Büyük Çataltepe' gibi noktalarda çalışmalar yapıldı. Höyüklerin jeolojik yapısı ve tarihsel verileri ele alındı. Buralarda yapılan kazılarda ortaya çıkarılan fosiller, keramikler ve insanların kullandığı eşyalara bakılarak elde edilen veriler, bilimsel sistematikle rapor haline getirildi, çalışma da tamamlandı. Artık Afyonkarahisar'ın 8 bin yıllık geçmişi olduğunu söyleyeceğiz."

AA


Benzer Haberler & Reklamlar