Arkeologlara 'kaç odalı bu konakl!' dedirten yapıdan kazdıkça oda çıkıyor!

Arkeologlara 'kaç odalı bu konakl!' dedirten yapıdan kazdıkça oda çıkıyor!

Doç. Dr. Inge Uytterhoeven, Sagalassos antik kentinde kazıların sürdüğü kent konağının geç antik dönemde yaşayan zengin bir aileye ait olduğunu düşündüklerini belirterek, "88 odaya kadar kazdık, hala binanın devamı geliyor" dedi.

Aşkların ve imparatorların şehri olarak bilinen, 2009'da  UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Burdur'un Ağlasun ilçesindeki  Sagalassos antik kentinde arkeoloji kazıları sürüyor.

Doç. Dr. Inge Uytterhoeven: 88 odaya kadar kazdık, hala binanın devamı geliyor

Sagalassos'taki konutlar üzerine araştırma yapan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Inge Uytterhoeven antik kentte geçmişte çok zengin insanların yaşadığına dikkat çekerek,  geç antik dönemde yaşayan zengin bir aileye ait olduğunu düşünülen kent konağının genişliğini "88 odaya kadar kazdık, hala binanın devamı geliyor" sözleri ile ifade etti. 

 Doç. Dr. Inge Uytterhoeven, "Kentte daha düşük ekonomik durumda olan insanlar da vardı. Onlar da taştan değil, ahşap ve kerpiçten yapılmış evlerde yaşamışlar." dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Peter Talloen: Sagalassos, çömlek üretiminde de çok ünlüydü

Kazı Heyeti Başkan Vekili, Süleyman Demirel Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Peter Talloen,  Sagalassos'un yazılı kaynaklarda ilk defa Büyük İskender döneminde geçtiğini hatırlatarak, Roma İmparatorluğu döneminde Psidya'nın en büyük ve birinci kenti haline geldiğini anlattı.

Roma döneminde kent merkezinin nüfusunun yaklaşık 5 bin, egemenlik alanında ise 30 bin olduğunun tahmin edildiğini belirten  Peter Talloen, kentin milattan sonra 7. yüzyılda yaşanan büyük bir depremle yıkıldığını da hatırlattı ve  "Depremden sonra anıtsal merkez terk edildi ve bütün antik yapılar o şekilde bırakıldı. Nüfus ovaya indi ve arkeologlar olarak bu, bizim için büyük bir fırsat oldu. Anıtları yıkıldığı şekliyle bozulmadan kazıp gün yüzüne çıkarabildik. Anıtsal çeşme, onursal sütunlar, zafer takları, kentin doğusundaki küçük çeşme ve kütüphane o zamanki görünümünde. Bunları çok iyi korunmuş halde buluyoruz, bu yönden özel bir kent. Sagalassos, antik dünyanın en yüksekte kurulmuş tiyatrosuna sahip. Çömlek üretiminde de çok ünlüydü. Çömlekçi mahallesi 4 hektarı kapsıyor."

Talloen, kentte iki Roma imparatoru, bir imparatoriçe heykeli bulunduğunu ve imparatorlara adanan birçok yapı olduğunu ifade etti.

Müze Müdürü Murat Kaleağasıoğlu: Ziyaretçi sayısının 100 bine ulaşmasını bekliyoruz

Roma dönemi mimarisinin en iyi örneklerinin sergilendiği ve dönemin 5 büyük seramik üretim merkezinden biri olan antik kentte ziyaretçiler, ilk olarak Roma hamamı ve kent konağını görme imkanı buluyor.

Agoraya çıkan ziyaretçiler, suyu içildiğinde aşık olunduğuna inanılan ve "Aşıklar Çeşmesi" olarak da bilinen Antoninler Çeşmesi'ni, etrafındaki onursal sütunları, tiyatroyu, kütüphaneyi ve zafer takını geziyor.

Bu yıl 1 Ocak-31 Ağustos döneminde 40 bin yerli ve yabancı turistin geldiği, Akdağ'ın eteklerindeki 1700 rakımda kurulan antik kentin yoğun ziyaretçi aldığını belirten Burdur Müze Müdürü Murat Kaleağasıoğlu, "alanı 8 aylık dönemde 40 bin kişinin ziyaret etti, yıl sonuna kadar 100 bin kişiye ulaşmasını bekleiyoruz" dedi.

Ziyaretçilerden Kenan ve Canan Kıvrak çifti de Sagalassos'a ve çeşmelerine hayran kaldıklarını, yapılarından çok etkilendiklerini söyledi.


Benzer Haberler & Reklamlar