Arkeologlar mağduriyetlerinin bitmesini istiyor

Arkeologlar mağduriyetlerinin bitmesini istiyor

Devlet memurları içinde mağduriyeti en fazla olan kesimler arasında yer alan arkeologlar, yıllardır mağduriyetlerinin giderilmesi için mücadele veriyor ve bu ay tamamlanması beklenen 3600 ek gösterge çalışması kapsamında mutlaka yer almak için çaba sarf ediyorlar.

TBMM'de polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin de aralarında yer aldığı bazı mesleklerin ek göstergesinin 3600’e çıkarılması için hazırlıklar sürerken arkeologlar, mutlaka bu meslekler arasında yer almaları gerektiğini belirterek, yıllardır süren mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar.

Arkeologlar Derneği, bir süredir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen arasında sürdürdüğü görüşme ve yazışmalarla ek göstergesi 3600’e çıkarılacak meslek grupları arasında arkeologların da yer alması için Sivil Toplum Kuruluşu olarak yoğun mücadele veriyor.

ARKEOLOGLAR NEDEN BU LİSTEDE YER ALMALI?



Cumhurbaşkanlığı dâhil olmak üzere konuyla ilgili tüm devlet kuruluşlarına dilekçe ile mağduriyetlerini ve taleplerini ileten Arkeologlar Derneği yöneticileri, arkeologların neden ek göstergesi 3600’e çıkarılacak meslekler arasında yer alması gerektiğini şu gerekçelere dayandırıyor:

* Arkeologlar, üniversitelerin arkeoloji bölümlerinde öğrenim hayatları boyunca birçok teknik ders alarak 4 yıllık lisans eğitimi sonunda mezun olmaktadırlar. Arkeologlar, teknik hizmetler sınıfında ek göstergeleri belirten I Sayılı Cetvelde (c) şıkkında, 2 yıllık Yüksek Okul mezunu Yüksek Tekniker ve Tekniker Meslek grubu ile birlikte sayılmış ve 2200 ek gösterge grubuna dâhil edilmişlerdir. Oysa arkeologlar 4 yıllık üniversite eğitimi almaktadırlar.

* Türkiye birçok uygarlığa beşiklik etmiş zengin arkeolojik geçmişe sahip bir ülkedir. Arkeologlar, Anadolu’da yaşamış uygarlıkları arkeolojik kazı ve araştırmalar yolu ile gün ışığına çıkarmaya çalışarak, kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir görev üstlenmektedirler. 

* Anadolu’nun binlerce yıllık tarihine ışık tutacak bilgileri büyük bir özveri ile insanlığın hizmetine sunmaya çalışan arkeologlar, yılın büyük kısmını arazide geçirmektedirler.

* Özverili çalışmaları ile Türkiye'nin kültürüne ve turizmine büyük katkıda bulunan arkeologlar, bu alanda elde edilen gelirden en az payı alan meslek grubu arasında yer alıyorlar.

DR. SONER ATEŞOĞULLARI: UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ OLAN HERKESTEN DESTEK BEKLİYORUZ!



Arkeolog Derneği Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesi hedefleniyor. Mayıs ayının sonunda netleştirilecek taslağın meclis gündemine getirilerek Temmuz ayı içerisinde yasalaşması planlanıyor. Arkeologlar Derneği olarak 35 yıldır arkeologların ek göstergesinin 3600’e çıkarılması için mücadele veriyoruz. Bu tasarıyla ek göstergemizin 3600’e çıkarılması için yetkili sendika Memur-Sen’e bağlı Kültür Turizm ve Sanat Çalışanları Sendikası ile çeşitli görüşmeler yaptık. İlgili kurumlara neden ek göstergemizin 3600’e çıkarılması gerektiğini anlatan yazılar gönderdik. Hükümetin arkeologların da ek göstergesinin 3600'e çıkarılması için olumlu bir karar almasını bekliyoruz. Bu konuda, başta üniversitelerin Arkeoloji Bölümlerinde görev yapan akademisyen hocalarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımızdan destek bekliyoruz. Arkeologlar, Anadolu'nun kültürel mirasının ortaya çıkarılması ve korunması için uzun yıllardır özverili çalışmalar yürütüyorlar. Kamuda, Belediyelerde ve KUDEB'lerde ve benzeri kurumlarda görev yapan arkeologlar, ailelerinden uzakta kar kış, sıcak soğuk demeden yılın büyük bir kısmını arazide geçiriyorlar. Arkeologlar diğer çağdaş ülkelerde olduğu gibi toplumda statülerinin yükseltilmesi için 3600 ek göstergeyi almalıdır." ifadesini kullandı ve “ilgili makamlardan duyarlılık beklediklerini” ifade etti.

Ateşoğulları, "Ek göstergemizin 3600’e çıkarılması konusunda başta üniversitelerde görev yapan akademisyen hocalarımız olmak üzere "ben arkeologum" diyen tüm meslektaşlarımızın desteğini bekliyoruz. Çember daralıyor. Kaçırılmaması gereken bir fırsatın arifesindeyiz. 35 yıla dayanan haklı mücadelemize desteklerini bekliyoruz. Arkeologlar bu coğrafyanın vazgeçilmez ve hakkı teslim edilmesi gereken meslek grupları arasındadır. Arkeoloji, Avrupa ile boy ölçüşebileceğimiz bilim dallarından biridir. Anadolu'nun kültürel mirasını kazılarla ortaya çıkarmak ve korumak için büyük bir özveri ile çalışan arkeologların ek göstergesi mutlaka 3600'e çıkarılmalıdır" diyerek meslektaşlarının ilgili makamlara dertlerini anlatarak, konuyu yakından takip etmelerini istiyor.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Unvan, sınıf, hizmet ve derecelere göre farklılık gösteren ek gösterge, bir başka adıyla da katsayı; devlet memurlarının çalışırken ki maaşlarının, emekli ikramiyelerinin ve emekli maaşlarının hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemidir. Buna göre emeklilik maaşı ve ikramiyesi bu hesaba göre yapılmaktadır. Ek gösterge arttıkça maaş da artmaktadır. Ek göstergesi 3600 olan bir memur, 2200 olana göre daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı almaktadır.

Adnan Erdoğan - arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar