Arkeologlar kazı evlerinde depremzedeleri ağırlıyor

Arkeologlar kazı evlerinde depremzedeleri ağırlıyor

Deprem Bölgesinde yer alan arkeoloji ekipleri, kazı evlerine kapılarını, ısınma ve barınma sıkıntısı çeken depremseler için açtı.

Türkiye tek yürek deprem bölgesinde yaraları sarmaya kenetlenirken, bölgede kazı çalışmaları yürüten arkeoloji dünyası da kazı evlerinin kapısını depremzedelere açtı. Konya, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep’te Kültür ve Turizm Bakanlığı adına çalışmalar yürüten ekipler, depremin ilk gününden itibaren kazı evlerinde depremzedeleri ağırlıyor.

Konya Karatay’da 2 bin yıllık antik Roma kente Savatra Antik Kenti kazısını yürüten ekip, sosyal medya hesabından “Savatra kazı ekibi olarak depremden zarar gören halkımızın yanındayız. Kazı evi 40 yatakhane kapasitesi ile halkımızın emrindedir” duyurusunun ardından misafirlerini ağırlama ya başladı. Ekip, şehir merkezine 70 kilometre uzaklıktaki tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan antik kentte, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesinin desteğiyle kazı çalışmalarını yürütüyor.

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi sınırları içinde (depremin kalbinde) yer alan Domuztepe arkeoloji kazısı ekibi, kapılarını depremzelere açan ilk ilk arkeolog ekipleri arasında yer aldı.

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki Yassı Höyük’te kazı çalışmalarını sürdüren ekip de, Afşin Bozyer köyündeki Tanır Yassıhöyük Kazı Evi’nde depremzedeleri ağırlıyor. Afşin Belediyesi iş birliğiyle Tanır Mahallesi’nde çalışmalarını yürüten ekip, misafirlerine gıda ve konaklama sağlıyor.

Gaziantep’te de Belkıs Zeugma Antik Kenti Kazı Evi’nin kapısı da depremzedelere açık. Kazı ekibinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda bölge halkına verilen destek “Depremden etkilenen vatandaşlarımıza ulaştırılmak üzere kumanyalar hazırlandı. Çalışma ekibimiz diğer temel gıda maddeleri ile birlikte dağıtıma başlayacaktır” ifadeleriyle duyuruldu.

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Vakfı'nın kapıları depremin ilk gününden itibaren depremden etkilenen vatandaşlara açıldı. Depremzedeleri laboratuvar bölümünde ağırlayan enstitü çalışanları, özellikle çocukların psikolojisine yönelik anlamlı çalışmalara imza atıyor. Misafirlerini yatılı ağırlayan enstitüde ayrıca konuklar için sağlık hizmeti de veriliyor.

Kazı çalışmaları sırasında kendilerini ağırlayan, zaman zaman kazılarda yardımcı olan bölge halkının depremin ardından yaralarını sarmak için hızla harekete geçen kazı ekiplerinin gayreti bağışçılardan da büyük destek görüyor.

Depremin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’da da, eski Alalah kenti kazılarını yürüten Aççana Höyük kazı ekibi de yıllardır kendilerine destek olan, kapılarını, sofralarını açan, ve şimdi depremden etkilenen mahalle dostlarını Araştırma Merkezi'nde ağırlıyor. Çalışmalarını Orta ve Geç Tunç Çağ döneminde Mukiş Krallığı'nın başkenti olan Alalah'ta yürütülen arkeolojik kazılarda çalışan ekip, ayrıca hem ağırladıkları depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak hem depremden etkilenen arkeoloji öğrencilerine burs sağlamak için yardım kampanyası da başlattı.

Sosyal medya hesaplarından arkeoloji dünyasına İngilizce çağrıda bulunan ekip, “Hatay'da (Türkiye) yaşayan topluluklar, onlarca yıldır Tell Atchana/Antik Alalakh kazı projesinin başarısının temelini oluşturuyor. Yüzlerce uluslararası arkeolog ve öğrenciyi ağırladılar, desteklediler ve hayatımızın bir parçası oldular. Onlar bizim ailelerimiz ve arkadaşlarımız ve şimdi yardımımıza ihtiyaçları var!” ifadelerini kullandı.

Saliha Sultan - Karar.com


Benzer Haberler & Reklamlar