Arkeologlar Çobankale'nin sarnıcını gün yüzüne çıkarttılar

Arkeologlar Çobankale'nin sarnıcını gün yüzüne çıkarttılar

Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Karadere köyü sınırları içinde 10-11. yüzyıllarda Bizanslılar tarafından yapıldığı tahmin edilen Çobankale'de Altınova Belediyesinin desteğiyle süren kazı çalışmaları kapsamında, kale içinde su ihtiyacının karşılandığı sarnıç gün yüzüne çıkarıldı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden Doç. Dr. Selçuk Seçkin, Çobankale'de Arkeoloji Kazılarının Bursa Müzesi'nin öncülüğünde, 20 kişilik kazı ekibiyle sürdüğünü ifade ederek arnıç kazısında çok sayıda seramik parçası bulunduğunu belirtti.

Seçkin, bunların içinde günümüzde hashtag işareti olarak da bilinen octothorpe işaretine rastladıklarını dile getirerek, "Hashtag motifi Orta Çağ'a ait Bizans seramiği üzerinde bulundu ve basına yansıdıktan sonra yine benze bir hashtag motifi daha bulundu." dedi.

Bizans dönemine ait bir kadın figürüne de rastladıkların belirten Seçkin, kazıda çok sayıda seramiği çıktığını kaydetti.

Doç. Dr. Selçuk Seçkin, "Birbirinin tekrarı olmayan, farklı teknikle yapılmış çok sayıda seramik var. Bunlar Uludağ Üniversitesinden bir hocamız tarafından çalışılmaya başlandı. Bunun dışında mimari olarak da sarnıç ortaya çıkartıldı. İleriki yıllarda yaptığımız jeoradar çalışmasına göre kazı ilerleyecek. Özellikle sırt kısmında yerleşime ait izler olduğunu tahmin ediyoruz. O bölgede devam edeceğiz." diye konuştu.

Metin Oral: Biz elimizden gelen desteği vereveğiz

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral kalenin Osmanlı ve Bizans için önemli bir kale olduğunu dile getirdi. 3 yıldır çalışmaların sürdüğünü bildiren Oral, "Biz elimizden geldiğince desteğimizi vereceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, vekillerimiz, Kaymakamlığımız hep beraber el birliğiyle bu işi götürmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki süreç güzel olacak diye düşünüyorum burası için. Önümüzdeki süreçte çok ciddi bulgularla karşılaşacağımıza inanıyorum." dedi.

Ahmet Özyiğit: Kalenin Osmanlı tarihi için önemini ortaya çıkatmalıyız

Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit de Altınova Belediyesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığının da desteklediğini ifade etti.

Kalenin tarih açısından önemine değinen Özyiğit, şöyle devam etti: "Osmanlı tarihi açısından çok önemli. Biliyorsunuz Halil İnalcık hocamız 1302 yılında Osmanlı'nın devlet olarak kurulduğunu söylüyor. O dönemde bu kale Osmanlı için, sefer için önemli bir yer almış. Dolayısıyla bunu ortaya çıkarmamız, ülkemize sunmamız gerekiyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. En kısa zamanda memleketimizin hizmetine sunacağız."

Yavuz Emrah Sever - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar