Yalova'da Hashtag işareti bulunan Bizans seramiği bulundu

Yalova'da Hashtag işareti bulunan Bizans seramiği bulundu

Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan Çobankale’de yapılan arkeolojik kazılarda ilginç bir bulguya rastlandı. Bulunan Bizans seramiğinin tabanında günümüzde Hashtag olarak sıkça kullanılan Octothorpe sembolüne rastlanırken, günümüzdeki popüler işaretin Doğu Roma medeniyetinde de kullanıldığı ortaya çıktı. İşte arkeoloji kazılarından ortaya çıkan Hashtag'in bilinen en eski şekli:

Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasındaki Bafeus (Yaloakova) savaşının yapıldığı yer olarak bilinen Çobankale’de Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Şeçkin başkanlığında gerçekleştirilen kazılarda 13-15’inci yüzyıl dönemine ait geç dönem Bizans seramiklerine rastlandı.

İHA'nın haberine göre; kazılarda ortaya çıkan bir Bizans seramiği günümüz sanal dünyasının vazgeçilmez simgelerinden Hashtag işaretini taşıyordu.

Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Şeçkin, “Bu eseri Çobankale’de bulduk. Geç dönem Bizans seramiği. Birçok Bizans seramiğinde de süslemeler var. Ancak bulduğumuz bu seramikte günümüz sanal dünyasında kullandığımız Hashtag işareti var. O açıdan son derece önemli. Popüler kültürün kullandığı önemli simgelerden birisi” dedi.

Kazılarda elde edilen bu seramik diğer tarihi bulgularla birlikte koruma altına alındı. Eserler Altınova ilçesinde oluşturulacak olan müzede sergilenecek.

Hashtag (#) işaretinin kökeni nedir?

Müzik işareti olarak Diyez'in sembolü olarak kullanılan Hashtag işaretinin kökeni latince Octothorpe kelimesidir. Peki, Octothorpe nedir?

Octothorpe (#), dört çizgininin parelel şekilde ikisi yatay, ikisi dikey olarak üstüste çiziminden oluşan, ortasında bir kare yer alan çizgilerin 8 ucunun dışarıda kaldığı semboldür.

Octo latincede sekiz anlamına gelmektedir. Thorpe kelimesinin kökeni ise belirsizdir. Şekle göre; diken, uç, çatal anlamlarına gelme ihtimalinden söz edilebilir. Thorpe günümüz İngilicesinde köyden de küçük yerleşim birimi ve tarla anlamları ile yaşamaktadır.

Günümüzde, Kare İşareti, Diyez ve Hashtag olarak tanınan Octothorpe'un kökeni tartışmalı olmakla birlikte, 14. yüzyıldan itibaren bazı çizimlerde yer aldığı bilinmektedir. Ki Yalova'da tespit edildiği seramik de aynı döneme aittir.

Günümüz teknoloji dünyası; Octothorpe işareti ile 1960'ların sonu ile 1970'lerin başında adını telefonun mucidi Alexander Graham Bell'den alan Bell Laboratuarları tarafından telefon tuş takımlarının sağ alt köşesine yerleştirilen numara işareti olarak, tanıştı.

Şehir efsanelerine göre ise; # Sembolü, bir ağırlık ölçüsü birimi olan 'pound'un Latince kökeni  'libra pondo''un lb şeklinde kısaltılması ve iki harfin birleşik yazılmasından doğmuştu.  Bir başka şehir efsanesi ise Türkçe versiyonu S-O-S olarak oynanan X-O-X oyunun oynandığı zeminin şeklinden doğmasıdır.

İşaret 2007 yılındann ihtibaren sosyal medyada şemsiye başlık işareti olarak, yani aynı gruptaki mesajları bir arada görmek için kullanılmaya başlanmıştır.

Twitter'ın 2007'de ilk defa kullanmaya başladığı Hashtag'i 2011 Ocak'ta Instagram, 2013 Haziranında ise Facebook kullanıma açmıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar