Arkeologa hasret manastırları defineciler kazıyor

Arkeologa hasret manastırları defineciler kazıyor

Uludağ’ın eteklerindeki onlarca tarihi manastır define avcıları tarafından talan ediliyor

Bursa Uludağ'ın farklı bölgelerinde bulunan ve her biri binlerce yıllık toprak altında kalmış manastırlar, define avcıları tarafından kazılıyor. Definecilerin yaptığı kazılar sonucunda duvar ve kemerleri gün yüzüne çıkan tarihi manastırların hala yıkılmadığı görülüyor. Definecilerin kazdığı çukurlar o kadar derin oluyor ki, köylerde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için tehlike arz ediyor. Hayvanlar zaman zaman bu çukurlara düşüp telef oluyor.

Bölge halkı Uludağ'da bulunan tarihi manastırların defineciler tarafından değil de yetkililer tarafından kazılıp turizme kazandırılmasını istiyor. Fidyekızık’ta bulunan manastır da defineciler tarafından kazılmış durumda. Definecilerin yaptığı metrelerce derinlikteki çukurlar ise dikkat çekiyor. Manastırın tarihi duvar ve kemerlerinin toprak altında kalmasına rağmen halen sağlam olduğu rahatlıkla görülebiliyor.

Manastırların bulunduğu bölgelerde yıllarca çobanlık yapan Fidyekızık Koperatifi Başkanı Ahmet Gültekin, “Uludağ'da bulunan manastırlar defineciler tarafından tahrip edilmekte. Yetkili kurumların bu manastırları gün yüzene çıkarması gerekiyor. Uludağ'da çok sayıda manastır olduğu söyleniyor. Ben bu manastırların 20 tanesinin yerini biliyorum. Çünkü ben bu bölgelerde yıllarca çobanlık yaptım. Çoğunu defineciler kazarak tahrip etti” dedi.

İHA


Benzer Haberler & Reklamlar