Arkeolog Nevzat Çevik'ten her turiste bir müze bileti önerisi

Arkeolog Nevzat Çevik'ten her turiste bir müze bileti önerisi

Prof. Dr. Nevzat Çevik önerdiği Müze Ülke Türkiye Projesi (project of museumlandturkey) ile Türkiye'ye gelen her turiste bir müze bileti hediye edilerek onların nasıl bir ülkeye geldiklerini fark etmeleri kolaylaştırılabileceğini savundu.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Antalya'nın Demre ilçesindeki Myra ile Andriake Antik Kentleri Arkeoloji Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Tanıtım Genel Müdürlüğü ve valilikler, belediyeler ile diğer ilgili kuruluşlara seslenerek, Türkiye'ye gelen turistlere, açık hava müzesi bir ülkeye geldiklerini idrak ettirecek hediye bilet verilemesini önerdi. 

Turizm ve müzecilik hedefli proje önerisinin, Türkiye’ye gelen konuklara binlerce kültürün harmanlandığı zengin bir müze ülkeye girdiklerini fark ettirmek ve gelenler aracılığıyla yeni turistler kazanarak, ziyretçi sayınsını çoğaltmak olduğunu söyledi.

Türkiye’nin, Anadolu’nun olağanüstü tarihsel ve arkeolojik zenginliklerinin farkına varılması, cazibelerinin duyurulması, müzelere ve ören yerlerine girişin artırılması, turizm etkinliklerinin yükselmesi ve asıl olarak Türkiye’nin ayrıcalıklı zenginliklerinin vurgulanmasına yönelik projeyle ilgili DHA'ya açıklamada bulunan Prof. Dr. Nevzat Çevik, "Ziyaretçilere hediye edilecek müze giriş biletiyle turistlere nasıl bir ülkeye geldiklerinin ilk mesajı verilebilir. Uygulaması çok kolay, çok az maliyetli ama çok etkili ve iz bırakacak bir tanıtım olacağını düşünüyorum. Proje kapsamında turistlerin cep telefonlarıyla, QR kodla bileti aktive edip #museumlandanatolia hashtag’iyle paylaşmasından sonra istedikleri bir müzeye bedava girebilir. Bu bilet, uluslararası turizm fuarlarında veya dış tur satış ofislerinde de peşin bir armağan olarak dağıtılabilir. Çok kolay uygulanabilir ve güçlü etki bırakacak bir uygulama olacağına inanıyorum" dedi. 

Pasaport gişelerinin uygun bölümlerine 'museumlandanatolia', 'museumlandturkey' yazılabileceğini de anlatan Prof. Dr. Çevik, “Bu destek sloganlar, turistlere o anda bir ülkeye değil bir müze niteliğinde ayrı bir gezegene girdiklerini düşündürecek uygulama olacaktır. Örneğin, ‘Şimdi müze ülkeye ayak basıyorsunuz’, ‘Geçmişe hoş geldiniz’ gibi sloganlar olabilir. Temel slogan olarak ‘Welcome to the Museumland Turkey’ olabilir" dedi.

 


Benzer Haberler & Reklamlar