Arkeolog Martin Bachmann, Bergama Antik Kenti'nde anıldı

Arkeolog Martin Bachmann, Bergama Antik Kenti'nde anıldı

Bergama Kazı Evi'nde Alman Arkeolog Martin Bachmann pilav ayran dağıtılırken, Kızıl Avlu önünde de lokma döküldü.

Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesi Müdür Vekili ve Bergama Antik Kenti Kazı Baş Mimarı Arkeolog Martin Bachman, ölümünün birinci yıldönümünde İzmir'in Bergama ilçesinde anıldı.

Bergama Antik Kenti'ndeki anma törenine Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in eşi Meltem Gönenç, Bergama Belediye Başkan Vekili Ali Kahyaoğlu, Bergama Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson, Bergama Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Güler Ateş, Bergama Müze Müdürü Nilgün Ustura, Aspendos Antik Kenti Kazı Başkanı Veli Köse, Teos Antik Kenti Kazısı Başkanı Prof. Dr. Musa Kadıoğlu, Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Yusuf Sezgin, Bergama Antik Kenti kazı ekibi ve tüm ustaları ile Martin Bachmann'nın tüm restorasyon çalışmaları sırasında birlikte çalıştığı restoratörler, demirci, marangoz , taş ustaları ile kazıevi bekçisi katıldı. Anma programı Bergama Akropolü'nde Martinn Bachmann'ın son projesi olan Gymnasium önünde gerçekleşti. Başta Bergama Kazı Başkanı Felix Pirson olmak üzere yakın arkadaşları kendisi ile ilgili anılarını paylaştı. Ardından Gymnasium restorasyon projesinde ilk parça yerine yerleştirildi. Daha sonra Bachmann'ın bir başka projesi olan Z binası gezildi. Bergama Kazı Evi'nde pilav ayran dağıtıldı. Kızıl Avlu önünde lokma döküldü.

GYMNASİUM ANASTYLOSİS PROJESİ'NDE İLK ADIM TAMAMLANDI

Martin Bachmann'ın asistanı Yüksek Mimar Seçil Tezer anma törenindeki konuşmasında, "2012'de başladığımız Martin Bachmann projesi olan Gymnasium restorasyon projesinde önemli bir adımı tamamlamış bulunmaktayız. Burada zorlu bir süreci geride bıraktık ve ilk parçayı koyduk. Bu parça bütünleri birbirine bağlayan kriş parçalarından biri ve önümüzdeki senenin sonuna kadar bu parçaları yükseltmeye devam edeceğiz. Umarım Bachmann'ın projesini layıkıyla sona erdireceğiz" dedi.

SEKHMET HEYKELİNİ AYAĞA KALDIRMIŞTI

Bergama Kazı Başkanı Prof. Dr.Felix Pirson, "Bir yıl önce Martinn Bachmann hayatını kaybetti. Bachmann'ın genç ölümü hem Bergama kazı için, hem Alman Arkeoloji Enstitüsü için hem de Bergama ve Türkiye'nin kültür mirasının korunması için önemli bir kayıptı. Bachmann uzun yıllar Türkiye'de çalıştı. Mimar ve koruma uzmanıydı. Özellikle Bergama'da farklı projeler gerçekleştirdi. Mesela Pergamon'da Z binasının koruma çatısı ve Kızıl Avlu'daki tanrıça Sekhmet heykelinin ayağa kaldırılmasında mükemmel bir iş yaptı. Bundan sonra da Bachmann'ın izlerini devam ettirmek istiyoruz" dedi.

Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi ve Pergamon Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Güler Ateş de  "Gymnasium'daki projeyi Martin Bachmann başlattı. Herşeyiyle proje hazırlandı. Tam uygulama aşamasında kendisini kaybettik. Ama şantiye başladı ve restorasyon devam ediyor. Bugünde ölüm yıldönümü nedeniyle önemli bir parçayı koyarak onu anıyoruz" dedi.

Arkeolog Martin Bachmann, 3 Ağustos 2016'da İstanbul'da kalp krizinden 52 yaşamını yitirmişti.

Oben Ulu - DHA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar