Araştırmacı Ahmet Ardıç: Voynich yazmalarını çözdüm!

Araştırmacı Ahmet Ardıç: Voynich yazmalarını çözdüm!

Dünyaca ünlü gizemli kitabın dilinin araştırmacı Ahmet Ardıç tarafından çözüldüğü iddia edildi.

Altı asır önce yazıldığı tespit edilen ancak kullandığı dil hâlâ çözülemeyen Voynich yazmalarının bir kısmı, serbest araştırmacı Ahmet Ardıç'a göre; sezeryanla ilgili bilgiler içeriyor.

Dünyada sırrı çözülememiş tarihi eserler arasında yer alan Voynich’in El Yazması olarak bilinen kitap 600 yıldır gizemini koruyor. Toplam 240 sayfa olan ve 30 sayfası kayıp olduğu tahmin edilen kitapta bulunan yaklaşık 40 bin sözcükten, henüz 300 sözcüğün çözülebildiği iddia ediliyor.

1404-1438 yılları arasında yazılan ve 1912 yılında Polonyalı sarraf Wilfrid M. Voynich’in tarafından gündeme getiren el yazması kitap, yaklaşık 6 asır boyunca gizemini korudu. İçerisinde çeşitli şifreler barındırdığı düşünülen ve içerisindeki resimler nedeniyle astroloji, kozmoloji, bitki bilimi, ilaç bilimi, kadın, doğum, sezeryan ameliyatları, galaksi, burç, güzellik gibi konularla ilgili olduğu tahmin edilen kitap, dünyanın ünlü dil bilimcileri, kriptologlar, çeşitli alanlardaki uzman bilim adamları tarafından da incelenmesine rağmen sırrını korudu.
 
İkinci Dünya savaşında Japon ordusunun şifreli mesajlarını çözen Amerikalı ünlü bilimci William Friedman, tüm çaba ve uğraşlarına rağmen kitabı çözemedi. Kanada’da yaşayan ve Türk dillerine dair araştırmalar yapan Ahmet Ardıç yaptığı çalışma ve araştırmalarda kitabın uyak ve kafiyelere dikkat edilerek yazıldığını iddia ediyor.   El yazmasında çözümlenen kısımların sezeryanla ilgili olduğu iddia edildi.   İHA


Benzer Haberler & Reklamlar