Antep savunmasını yaşatan tarihi kale

Antep savunmasını yaşatan tarihi kale

Gaziantep Kalesi, sesli canlandırma ve heykelleriyle ziyaretçilerine adeta Antep savunmasını yeniden yaşatıyor.

Kurtuluş Savaşı döneminde özellikle kadın ve çocukların sığınağı haline gelen tarihi Gaziantep Kalesi, sesli canlandırma ve heykelleriyle ziyaretçilerine adeta "Antep savunması"nı yaşatıyor.

AA muhabirinin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, şehrin merkezinde, yaklaşık 25 metre yükseklikte bulunan kale, ihtişamı ve tarihiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Yaklaşık 6 bin yıllık olduğu tahmin edilen kale, Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak inşa edildi. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde bahsettiği 36 kale burcundan ise şu anda 12'si görülebiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi Müdürlüğünce, 1989'dan bu yana tahsis edilen ödeneklerle gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmalarıyla kaleye koruma duvarı yapıldı, çıkış yolu ıslah edilerek taş döşendi.

İçerisinde otantik tarzda ışıklandırmanın yapıldığı kale, ziyaretçilerini adeta tarihe yolculuğa çıkarıyor. 

Kurtuluş Savaşı döneminde özellikle kadın ve çocukların sığınağı haline gelen tarihi Gaziantep Kalesi'nde ziyaretçilere, sesli canlandırmayla "Antep savunması"nın aşamaları ve o döneme ait kesitler aktarılıyor.

Kalede, Kurtuluş Savaşı döneminin önemli isimlerinin heykelleri ile halkın yaşadıklarını anlatan heykeller de yer alıyor. 

Gaziantep kalesindeki ziyaretçi sayısı, dönemsel farklılık gösteriyor. Hafta içi günlük 200 kadar kişinin ziyaret ettiği kaleyi gezenlerin sayısı hafta sonlarında iki katına çıkıyor. Yaz mevsiminde ise kalede aylık 10 bine yakın ziyaretçi sayısına ulaşılıyor.

Turistlerden Mehmet Zorlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafta sonu tur gezisi kapsamında İstanbul'dan Gaziantep'e geldiğini ve kaleyi görmek istediğini söyledi.

Kalenin beklediğinden daha büyük olduğunu anlatan Zorlu, "İçerisinde anlatılanlar ve okuduklarımız karşısında bir kez daha Kurtuluş Savaşı ve Gaziantep'e hayranlığım arttı. Kale, hakikaten o dönemin zorluklarını çok iyi anlatıyor." diye konuştu.

Kerem Kocalar - AA


Benzer Haberler & Reklamlar